Τα κράτη μέλη της G20 (πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου) “σημειώνουν τα υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα” στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Μπουένος Άιρες, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

 

Τονίζουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα “χάνει τους στόχους του” και “υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου”, στην διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.

Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, στο τελικό ανακοινωθέν.

Εάν οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού υπογραμμίζουν τον “μη αναστρέψιμο” χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της “οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον”.

Για τρομοκρατία και πρόσφυγες

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας, οι 20 ηγέτες εκφράζουν την προσήλωσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων και των ροών χρηματοδότησης προς αυτές.

«Θα επιταχύνουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης των οργανώσεων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Καλούμε την ψηφιακή βιομηχανία να εργαστεί μαζί μας, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αξιοποίησης του διαδικτύου και των social media ως μέσο τρομοκρατικών επιδιώξεων».

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν «ανανεώνεται η δέσμευση για κοινή εργασία, ως προς τη βελτίωση των διεθνών κανόνων, οι οποίοι αφορούν την ικανότητα αποτελεσματικής απάντησης στις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις».

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στη μεταναστευτική κρίση, με τις 20 ισχυρότερες χώρες να εστιάζουν στη σημασία της κοινής δράσης για τη διευθέτηση των πηγών του προβλήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ