Νέα τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας (η πέμπτη στη σειρά) διεξάγεται σήμερα (Παρασκευή) στη Βάρνα  με στόχο την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, αλλά και την αναζήτηση προοπτικής κοινών δράσεων με το Ισραήλ σε τομείς τεχνολογίας και ενέργειας.

 

Το εν λόγω σχήμα ξεκίνησε ως τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας -Σερβίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε τετραμερή με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και τη σημαντική του συμβολή τόσο στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς, ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Για πρώτη φορά στο γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τετραμερούς, θα πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ύστερα από πρόταση του ομολόγου του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, και οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της Ν.Α. Ευρώπης σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ενέργειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Βουλγαρίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στην Τετραμερή Σύνοδο έχει ως εξής:

10.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

11.00 – 12.00: Συνάντηση των τεσσάρων ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας.

12.00 – 12.30: Συνέντευξη Τύπου.

12.30-14.00: Γεύμα εργασίας των τεσσάρων ηγετών, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

14.30: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ