Απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις σημερινές εκλογές στην Βαυαρία, όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%.

 

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Η κυρίαρχη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), η οποία διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμ υφίσταται  οδυνηρή ήττα όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις εδώ και εβδομάδες. Αυτό αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν απλώς την ανατροπή του Αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αυτό ωστόσο που μοιάζει αναπόφευκτο για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι η εσωτερική κρίση της επόμενης μέρας. Ήδη ο κ. Ζεεχόφερ παίρνει αποστάσεις από την ευθύνη για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, για την οποία, όπως λέει, αποφασίζει ο διάδοχός του στην Αγκελα Μέρκελ, η οποία επιβάρυνε ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βαυαρίας, που μετατράπηκε σε βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την λεγόμενη «βαλκανική διαδρομή». Αυτή ακριβώς η πολιτική έχει γίνει κατ΄επανάληψη η αφορμή προστριβών του κ. Ζεεχόφερ με την κ. Μέρκελ, προκαλώντας συζητήσεις ακόμη και σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της CSU από την Χριστιανική Ένωση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ( CDU).

Ο Αρχηγός της CSU ήταν όμως ο υποκινητής και της τελευταίας ενδοκυβερνητικής κρίσης, γύρω από την συμπεριφορά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς – Γκέοργκ Μάασεν, στα βίαια επεισόδια ξενοφοβίας στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Σήμερα η Βαυαρία των 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, της βαριάς βιομηχανίας, του 18,3% του ΑΕΠ της χώρας και του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας στην ομοσπονδία, έχει για πρώτη φορά αποκτήσει έναν κομματικό σχηματισμό δεξιότερα της CSU, κάτι που ο πατριάρχης του κόμματος Φαντς Γιόζεφ Στράους είχε καταφέρει να εμποδίσει. Αντιθέτως, η επιλογή του Χορστ Ζεεχόφερ να προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην ‘Αγγελα Μέρκελ, φέρνει πρώτα από όλα γκρίνια και φθορά στο δικό του κόμμα που τον θεωρεί υπεύθυνο για τους τριγμούς στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ