Vector color map of Turkey

Την Παρασκευή η απόφαση δικαστηρίου της Σμύρνης για την αποφυλάκιση η μη του Αμερικανού πάστορα, που ο Ερντογάν επιμένει να τον αποκαλεί”τρομοκράτη”. Σκληρά μέτρα ετοιμάζει ο Τράμπ.

 

Σοβαρές εξελίξεις αναμένονται σύντομα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς το Δικαστήριο της Σμύρνης θα εξετάσει εκ νέου το αίτημα του Αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον  για την άνευ όρων απελευθέρωσή του.Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ καινα υπάρξουν δύσκολες μέρες  για τον «σουλτάνο» αν το δικαστήριο της Σμύρνης δεν δώσει εντολή απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα.

Η ερχόμενη Παρασκευή είναι μια μέρα – κλειδί για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί είναι αισιόδοξοι αλλά ο Ερντογάν συνεχίζει να τον χαρακτηριζει “τρομοκράτη” και “πραξικοπηματία”… Ενδεχόμενη απελευθέρωση του Αμερικανού ιερέα θα αποτελέσει ένα μικρό βήμα -διότι πρέπει να κάνει και άλλα πολλά- για την Τουρκία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περίοδο που το έχει μεγάλη ανάγκη.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει εκ νέου το “κουτί της Πανδώρας” για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στις τουρκικές εφημερίδες είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες.Ωστόσο οι εκτιμήσεις δημοσιογράφων είναι ότι η Τουρκία σε αυτή την φάση δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει μια νέα επιβολή κυρώσεων από τον Αμερικανό πρόεδρος που θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο την ήδη λαβωμένη οικονομία της.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι μια αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του πάστορα θα έφερνε ένα ‘‘τσουνάμι’’ νέων προβλημάτων στον Ερντογάν και τούτο επειδή: Τον επόμενο μήνα – στις 6 Νοεμβρίου – έχουν προγραμματιστεί οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική και ο Ντόναλντ Τραμπ θα θέλει να δείξει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αγγίζουν τον μέσο Αμερικανό πολίτη, κι ένα από αυτά είναι σίγουρα η κράτηση ενός ιερέα σε μια μουσουλμανική χώρα.  Ταυτόχρονα στις 4 του ίδιου μήνα έρχεται η απόφαση για το εμπάργκο στο Ιράν. Και η Τουρκία θα ήθελε πολύ να πάρει μια εξαίρεση από τις ΗΠΑ για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον δεύτερο κύριο προμηθευτή της που είναι η Τεχεράνη. Σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας θα είναι τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί επενδυτές στην Τουρκία περιμένουν τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας για να καθορίσουν την στάση τους. Μια αρνητική απόφαση για τον πάστορα Μπράνσον, θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει τις πιέσεις προς την τουρκική οικονομία.

Πάντως όπως αναφέρει η εφημερίδα Ηaberturk η σχετική νηνεμία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις των δύο χωρών, με την αποφυγή δηλώσεων που να δυναμιτίζουν το κλίμα και να οξύνουν τα πνεύματα, ίσως είναι μια ένδειξη ότι η κατάσταση οδηγείται σε εκτόνωση.«Αν δεν υπάρξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα κάποιο νέο εμπόδιο, οι πιθανότητες ότι το τουρκικό δικαστήριο στις 12 Οκτωβρίου θα αποφασίσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπρανοσν αυξάνονται», αναφέρει η εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές στην Ουάσιγκτον διερωτώνται πως μπορεί ο Ερντογάν να δώσει τον Πάστορα, έστω και μέσα από μία σικέ διαδικασία του ελεγχόμενου δικαστηρίου, χωρίς να πάρει τον τραπεζίτη Ατίλα και χωρίς να σβηστεί το πρόστιμο της τράπεζας Halkbank, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων…

Με πληροφορίες από HELLASJOURNAL.COM