Η μόνη απρόβλεπτη εξέλιξη θα είναι η μεγάλη αποχή, κάτι που θα ακύρωνε την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θετική η ψήφος των Αλβανών.-

 

Η φήφος υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ είναι πιθανόν να επικρατήσει και έτσι θα άρει τις μακροχρόνιες αντιρρήσεις της Ελλάδας για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφουν οι New York Times.

Το δημοσίευμα των New York Times υπογραμμίζει με έμφαση ότι το δημοψήφισμα προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα προβλέπει πιθανή νίκη για το “Ναι”, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η προσέλευση ψηφοφόρων θα φτάσει στο απαιτούμενο όριο του 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ακόμα κι αν η συμμετοχή είναι κάτω από το όριο, κι εάν πλειοψηφήσει το “Ναι”, θα δώσει εντολή στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να προχωρήσουν.

Ζάεφ για δημοψήφισμα: “Ενσωμάτωση ή απομόνωση…”

Η απόφαση είναι ανάμεσα στην “ενσωμάτωση και την απομόνωση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ δήλωσε ότι θα απόσχει από το δημοψήφισμα και ενθάρρυνε άλλους εκλογείς να πράξουν το ίδιο – μια κίνηση που θεωρείται ως έκκληση για μποϊκοτάζ.

Ο συντηρητικός Ιβανόφ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ότι η προτεινόμενη αλλαγή ονόματος που είχε διαπραγματευτεί ο Ζαέφ θα αποτελούσε “καταφανή παραβίαση της κυριαρχίας”.

Περισσότερα από 70 μικρά πολιτικά κόμματα και ενώσεις πολιτών αγωνίστηκαν εναντίον της συμφωνίας υπό την αιγίδα ενός συνασπισμού και η συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας ζητάει από τους ψηφοφόρους να μείνουν στα σπίτια τους.

Ναι από αλβανική μειονότητα

“Την Κυριακή αυτή η γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή να υποκύψει στην ιστορική πρόκληση, να πέσει στα γόνατά της, να διπλώσει τη μέση της και να εγκαταλείψει τη δική της ταυτότητα”, δήλωσε ο Ιγκόρ Γιάνουσεφ , ηγετικό μέλος του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, VMRO – DPMNE.

Παράλληλα, η εθνική αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ, η οποία αποτελεί περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας, από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια, κατοίκων, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος.

Μέλη της μειονότητας είχαν διεκδικήσει μαζικές διαδηλώσεις περισσότερα δικαιώματα το 2001. Με μια πολύ χαλαρότερη συναισθηματική σχέση με το όνομα “Μακεδονία”, οι Αλβανόφωνοι ψηφοφόροι αναμένεται να υποστηρίξουν τη συμφωνία του ονόματος.

“Θα ψηφίσουν για το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το μέλλον, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια”, δήλωσε ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του Αλβανικού κόμματος DUI της πΓΔΜ.

“Νομίζω ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και δεν θέλω να το σκεφτώ, γιατί δεν θέλω να επιστρέψω στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι επώδυνο και δεν πρέπει να επαναληφθεί”, συμπλήρωσε ο Αχμέτι.