Ελεύθερη είναι από σήμερα η κυκλοφορία στη Μόσχα, καθώς ήρθη το “καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης”, που είχε επιβληθεί το Σάββατο στην ευρύτερη περιφέρεια.

Μετά την ανταρσία που εν τέλει ματαιώθηκε της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

“Αίρουμε όλους τους περιορισμούς που συνδέονται με την εφαρμογή του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης”, σημείωσε ο Σομπιάνιν σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ευχαριστώντας τους κατοίκους για “την ψυχραιμία και την κατανόησή” τους.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επικαλούμενα ανακοίνωση των τοπικών γραφείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ότι το καθεστώς αυτό ήρθη επίσης στην περιφέρεια Βορονέζ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή επισήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι “σταθερή”. Καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επιβλήθηκε το Σάββατο σε τρεις περιοχές της Ρωσίας, καθώς μισθοφόροι της Βάγκνερ κινούνταν προς την Μόσχα, ανταλλάσσοντας πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εμφανίστηκε ο Σεργκέι Σοϊγκού

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε σήμερα εικόνες από τον υπ. Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επιθεώρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Σύμφωνα με το βίντεο που μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24, ο Σοϊγκού, στόχος σφοδρής κριτικής του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέβη σε κέντρο διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και «συσκέφθηκε με τους υπεύθυνους» μίας από τις μονάδες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής ο Σοϊγκού υπογράμμισε κυρίως «τη μεγάλη αποτελεσματικότητα (του ρωσικού στρατού) στον εντοπισμό και την καταστροφή» οπλικών συστημάτων και στρατιωτών «του εχθρού», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Στις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ρώσος υπουργός φαίνεται να ακούει, με ήρεμο και σοβαρό ύφος, την αναφορά του στρατηγού Γεβγκένι Νικιφόροφ, επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας του ρωσικού στρατού, να μελετά γεωγραφικούς χάρτες αλλά και να επιθεωρεί με ελικόπτερο τις ρωσικές θέσεις.
Άφαντοι για πάνω από 24 ώρες Πούτιν και Πριγκόζιν – Το αινιγματικό μήνυμα της Wagner

Άφαντοι οι Πούτιν και Προγκόζιν

Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αρχηγός της Wagner παραμένουν άφαντοι, καθώς η τελευταία φορά που εθεάθησαν δημοσίως ήταν το Σάββατο, μετά τη συμφωνία για τη λήξη της ανταρσίας, που προέβλεπε την εξορία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής το δίκτυο Grey Zone που συνδέεται με τη Wagner ανήρτησε στο Telegram μια φωτογραφία του Πριγκόζιν να κάνει νόημα σιωπής προς την κάμερα με την αινιγματική λεζάντα «τα σχέδια λατρεύουν τη σιωπή».

Ήταν η ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει και το Κίεβο προτού ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση και τώρα πολλοί θεωρούν ότι η Wagner πιθανώς να σχεδιάζει κάτι για το μέλλον.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών απείλησε τις οικογένειες μισθοφόρων της Wagner προτού ο Πριγκόζιν διατάξει τη διακοπή της προέλασής τους, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, αντί για 25.000 μαχητές υπολογίζεται ότι μόνον περί τις 8.000 μετείχαν στην «πορεία δικαιοσύνης» προς τη Μόσχα.

Ωστόσο, το αφεντικό της Wagner παραμένει άφαντο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει όντως μεταβεί στη Λευκορωσία, όπως προέβλεπε η μυστική συμφωνία του με το Κρεμλίνο. Οι εκπρόσωποι Τύπου του Πριγκόζιν ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι προς το παρόν δεν μπορεί να έλθει κανείς σε επαφή μαζί του, αλλά θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις όταν έρθει η ώρα. «[Ο Πριγκόζιν] λέει “γεια” σε όλους και θα απαντήσει σε ερωτήσεις όταν έλθει σε επαφή υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Τα ρωσικά ΜΜΕ Meduza και RTVI ανέφεραν ότι προς το παρόν είναι άγνωστο που βρίσκεται ο ηγέτης της Wagner.