Στα κρατητήρια οδηγήθηκαν άλλοι 85 αξιωματικοί της αεροπορίας με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 κατά του Ερντογάν. Και 150.000 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

 

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 85 στρατιωτικούς τους οποίους υποψιάζεται ότι είχαν σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”.

Υπολογίζεται ότι 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών των τουρκικών αρχών.

Η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για άλλους 110 εν ενεργεία στρατιωτικούς της πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων τριών σμηνάρχων και πέντε πιλότων, στο πλαίσιο έρευνάς της που έχει στόχο γκιουλενικές δομές στον στρατό, σύμφωνα με το “Anadolu”.

Ογδόντα πέντε από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους 25.

Οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε ευρείες επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο σύνολο των δημόσιων θεσμών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλιου του 2016, την ευθύνη για το οποίο αποδίδουν οι αρχές στον Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετατράπηκε στη συνέχεια στο μαύρο πρόβατο του προέδρου της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 150.000 απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών των τουρκικών αρχών, οι οποίες επικρίθηκαν σφόδρα στο εξωτερικό, αλλά ήταν, σύμφωνα με την Άγκυρα, απαραίτητες για να εξαλειφθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ανταρσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ