Δεκαπέντε νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης κατά πολυκατοικίας στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ανέφερε ότι από τη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα της Κυριακής είχαν βρεθεί 15 νεκροί και είχαν διασωθεί πέντε άνθρωποι από τα ερείπια της πολυκατοικίας στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ.

«Υπάρχει επαφή με τρία άτομα κάτω από τα ερείπια, λαμβάνονται μέτρα για τη διάσωσή τους», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Η πολυκατοικία χτυπήθηκε το βράδυ του Σαββάτου από ρωσικό πύραυλο. Η πόλη δέχεται όλο και περισσότερες επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και ρουκέτες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στο Ντονέτσκ.

Βομβαρδισμοί σε ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς 

Έχοντας δώσει μάχες επί μακρόν για την κατάληψη πόλεων στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ, κυρίως του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ, η Ρωσία προσπαθεί τώρα να εισχωρήσει βαθύτερα στο Ντονέτσκ για να εδραιώσει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά.

Χτυπούν στόχους κατά μήκος των γραμμών του μετώπου χωρίς να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει με επιτυχία τις επιθέσεις τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, 591 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ενώ άλλοι 1.548 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στην περιοχή του Ντονέτσκ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πού αλλού ετοιμάζεται να χτυπήσει ο Πούτιν 

Το χτύπημα σε μη στρατιωτικό στόχου ήρθε ενώ ο Πούτιν «προετοιμάζει νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, καθώς μετακινεί εφεδρείες σε όλη τη Ρωσία προς τα σύνορα της Ουκρανίας», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αφού το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οι μάχες «δεν έχουν αρχίσει ακόμη σοβαρά».

«Η Ρωσία μετακινεί εφεδρικές δυνάμεις από όλη τη χώρα και τις συγκεντρώνει κοντά στην Ουκρανία για μελλοντικές επιθετικές επιχειρήσεις», ανέφεραν χθες πηγές, γράφει η Daily Mail.

Ωστόσο, υποστήριξαν ότι ο εξοπλισμός της Ρωσίας είναι απαρχαιωμένος και ετοιμόρροπος. Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ρωσικών μονάδων πεζικού πιθανόν να αναπτύσσονται με τεθωρακισμένα οχήματα MT-LB τα οποία βγήκαν από τις… αποθήκες και χρησιμοποιούνται ως κύριο μεταφορικό μέσο, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Twitter.

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ, Σερχί Χαϊντάι, προειδοποίησε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να «δημιουργήσουν πραγματική κόλαση» στην ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, παρά τις αναφορές που υποστήριζαν ότι έκαναν μια παύση.

Ένας άλλος Ουκρανός αξιωματούχος προέτρεψε τους ανθρώπους στις κατεχόμενες από τη Ρωσία νότιες περιοχές να απομακρυνθούν γρήγορα «με όλα τα δυνατά μέσα» ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Βομβαρδισμοί στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας

Ο Χαϊντάι δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 20 πλήγματα πυροβολικού, όλμων και ρουκετών στην επαρχία κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι δυνάμεις της πιέζουν προς τα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τους ένοπλους σχηματισμούς των Ρώσων σε όλη τη γραμμή του μετώπου», έγραψε ο Haidai στο Telegram.

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία

Στις αρχές Ιουνίου, τόσο η Βρετανία όσο και η Αμερική δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με κινητά πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα αλλάξουν το παιχνίδι.

Οι πρώτοι τέσσερις εκτοξευτές Himars που προμήθευσαν οι ΗΠΑ την Ουκρανία έφτασαν στο μέτωπο στα τέλη του περασμένου μήνα -αλλά πολύ αργά για να αποτρέψουν την πτώση του Λισιτσάνσκ- και έκτοτε έχουν παραδοθεί άλλοι πέντε.

Το Himars είναι ικανό να εκτοξεύσει έως και έξι πυραύλους ακριβείας σε στόχους που βρίσκονται σε απόσταση έως και 40 μιλίων.

Αφού οι ουκρανικές δυνάμεις τις χρησιμοποίησαν για να ανατινάξουν προηγουμένως απρόσιτες ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, ένας στρατιώτης που βρισκόταν στο έδαφος τις περιέγραψε ως «δώρο του Θεού».

Και μόλις τα Μ270 της Βρετανίας – τα οποία έχουν βεληνεκές 50 μιλίων – φτάσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι προοπτικές των Ουκρανών θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας

Ωστόσο, η μάχη δεν είναι ισόρροπη και πάλι. Το απόθεμα βλημάτων της Ρωσίας ξεπερνάει αυτό της Ουκρανίας κατά δέκα φορές προς ένα.

Και χάρη στην αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας, πολλά διυλιστήρια πετρελαίου στη χώρα έχουν βομβαρδιστεί, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να έχουν έλλειψη καυσίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία κατέλαβε το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στο Λουχάνσκ, την πόλη Λισιτσάνσκ. Αναλυτές προέβλεψαν ότι τα στρατεύματα της Μόσχας πιθανότατα θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να επανεξοπλιστούν και να ανασυνταχθούν.

Αλλά «μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί καμία επιχειρησιακή παύση από τον εχθρό. Εξακολουθεί να επιτίθεται και να βομβαρδίζει τα εδάφη μας με την ίδια ένταση όπως και πριν», δήλωσε ο Χαϊντάι.