Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια έκρηξη στην Τζάνκοϊ, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας, είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πύραυλοι Κρουζ που προορίζονταν για σκάφη επιφανείας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη χερσόνησο, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, ανέφερε πως η έκρηξη οφειλόταν σε UAVs (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) φορτωμένα εκρηκτικά και θραύσματα και έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας πολίτης τραυματίστηκε.

Ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε πως καταστράφηκαν «πύραυλοι Κρουζ (τύπου) Kalibr-KN που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από σκάφη επιφανείας, έχουν δραστικό βεληνεκές έως και 2.500 χιλιομέτρων εναντίον χερσαίων στόχων και 375 χιλιομέτρων όταν βάλλονται εναντίον θαλάσσιων στόχων.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ιβίν, επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στη Τζάνκοϊ, 33χρονος άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Αναμένεται να επιζήσει.

Ζημιές σε δίκτυο ηλεκτροδότησης

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως σπίτι, σχολείο και παντοπωλείο έπιασαν φωτιά και υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο Αλέγκ Κριουτσκόφ, σύμβουλος της διορισμένης από τη Ρωσία αυτοδιοίκησης της Κριμαίας, κατήγγειλε πως η επίθεση έγινε εναντίον «πολιτικών στόχων»: ένα UAV, είπε, χτυπήθηκε «πάνω από τεχνική σχολή της Τζάνκοϊ και έπεσε σε περιοχή ανάμεσα σε χώρο εκπαίδευσης και κατοικία φοιτητών». «Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά. Τα άλλα (UAVs) καταρρίφθηκαν σε περιοχές όπου βρίσκονται κατοικίες», πρόσθεσε.

Σε μικρή απόσταση από τη Τζάνκοϊ βρίσκεται ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η πόλη και η περιοχή γύρω από αυτή έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στη χερσόνησο.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις στην Κριμαία. Τον Αύγουστο, πύραυλοι κατέστρεψαν αεροσκάφη στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου. Το Κίεβο ανέλαβε αργότερα την ευθύνη.

Δεν ανέλαβε ρητώς την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, άφησε πάντως να εννοηθεί πως επρόκειτο για ουκρανική επιχείρηση. Με σκοπό να συνεχιστεί η διαδικασία της «αποστρατιωτικοποίησης της Ρωσίας» και η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Κριμαίας από τη ρωσική κατοχή, κατά την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, κάτι που δεν αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιμένει πως θα την «απελευθερώσει»