Ο φονικός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα δήλωσε σήμερα (Σάββατο) ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας) Ευθύμιος Λέκκας, ενώ παράλληλα απέρριψε τις αναφορές και τα δημοσιεύματα σε δήθεν πρόγνωση του σεισμού από συναδέλφους του στην Αθήνα.

Οι σεισμολόγοι και οι καθηγητές συναφών ειδικοτήτων βρίσκονται για άλλη μια φορά σε “πόλεμο” σχετικά με το θέμα της πρόγνωσης των σεισμών, διεκδικώντας προφανώς επιστημονικές περγαμηνές και διοικητικούς θώκους την ώρα, που επικρατεί φρίκη στα συντρίμμια των κατεστραμμένων  κτιρίων στην Ανατολική Τουρκία και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς.

Ο κ. Λέκκας σε ότι έχει να κάνει με τους φόβους για ενεργοποίηση ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι  η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 Ρίχτερ.

Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά».

Η “προφητεία” Χουλιάρα

Αναφερόταν προφανώς σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για μια “προφητεία”, που έγινε από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα και δημιούργησε την εντύπωση ότι επρόκειτο για πρόγνωση. Ειδικότερα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Παρασκευής είχε αναφέρει πως ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτό των 5,3 Ρίχτερ μπορεί να πλήξει την Τουρκία.

Σημειώνεται πως στην ανάρτησή του ο κ. Χουλιάρας υποστήριζε πως υπάρχει ένα σεισμικό κενό στην Τουρκία από το 1970 που είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή.

Αυτό που είχε αναφέρει ο κ. Χουλιάρας μπορέι να ήταν μια εύστοχη εκτίμηση για ένα “σεισμικό κενό”,που βασιζόταν και σε στατιστικά στοιχεία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόγνωση. Και αυτό διότι πρόγνωση σημαίνει ακριβής προσδιορισμός τόπου, χρόνου και μεγέθους σεισμού.

Συνεπώς αυτά τα στοιχεία δεν τα έδωσε ο κ. Χουλιάρας και έτσι δικαιολογείται και η αρνητική δήλωση του κ. Λέκκα, ο οποίος ανέφερε  ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 900 τραυματίες

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν, από τη σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) τόνισε πως 922 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό.

Πέντε κτίρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Η AFAD ανέφερε ότι σημειώθηκαν 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει αν κριθεί απαραίτητο.

Αλληλεγγύη από Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε στον Ερντογάν αλλά και στον τουρκικό λαό ο πρωθυπουργός νωρίτερα και στο Twitter.