Μακελειό με δεκάδες νεκρούς προκλήθηκε κατά την διάρκεια ισχυρής έκρηξης, που συγκλόνισε σήμερα τέμενος στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στην επαρχία Κουντούζ, στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής, με το πρακτορείο Reuters να μιλά για δεκάδες νεκρούς και άλλα πρακτορεία, όπως το Aamaj News Agency, να ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε περίπου 100. Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για 50 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Η επίθεση έλαβε χώρα γύρω στις 13:30 τοπική ώρα και, βάσει των πρώτων στοιχείων, καμικάζι πυροδότησε εκρηκτική συσκευή μέσα στο τέμενος.

Ανταποκριτής του Iran International ανέφερε στο Twitter ότι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Σύμφωνα με το αφγανικό TOLOnews, ντόπιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την έκρηξη, αλλά προς το παρόν δεν έχουν δώσει πληροφορίες για τα αίτια της επίθεσης.

Οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη απειλή από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Τζιχαντιστές του ISIS έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις -ανάμεσά τους και δύο φονικά πλήγματα στην Καμπούλ- για να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους τους, ενώ έχουν βάλει στο παρελθόν στο σταυρόνημά τους μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.