Ιδιαίτερα θετικά νέα έρχονται από το Ισραήλ για τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, καθώς σε διάστημα περίπου 40 ημερών η χώρα έχει καταφέρει να εμβολιάσει περίπου το 62% του πληθυσμού, που αριθμεί λίγο περισσότερους από 9 εκατομμύρια πολίτες.

Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών και μοιραία όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα εκεί, περιμένοντας με αγωνία τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους New York Times τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταγράφεται μείωση 41% στα νέα κρούσματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών ή στο σκληρό lockdown.

Επίσης, υπάρχει μείωση 31% στις νέες νοσηλείες και 24% στους διασωληνωμένους. Εχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι πάνω από 60 ετών καθώς και οι ευπαθείς ομάδες αλλά και το 34,5% των πολιτών που είναι κάτω των 60 ετών.

Ο ιολόγος βιολόγος, Φλόριαν Κράμερ, της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά σε δήλωσή του στους Times ανέφερε: «Υπάρχουν τα πρώτα πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ότι το εμβόλιο δουλεύει», ωστόσο τόνισε πως θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να τεκμηριωθεί με απόλυτη ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, καθώς αρκετοί διατηρούν επιφυλάξεις, τονίζοντας πως η πτώση των κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στο καθολικό lockdown και δευτερευόντως στον εμβολιασμό.

Άνοιξαν τα κομμωτήρια

Κομμωτήρια άνοιξαν, οι πελάτες επέστρεψαν στα καταστήματα και οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους: το Ισραήλ άρχισε να άρει σταδιακά το τρίτο lockdown που είχε επιβληθεί στη χώρα από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα εθνικά πάρκα και οι δρυμοί έχουν επίσης ανοίξει, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμως μόνο για οικογένειες.

Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και τα εστιατόρια επιτρέπεται να δίνουν μόνο φαγητό για κατανάλωση στο σπίτι. Προς το παρόν κλειστά παραμένουν και τα σχολεία.

Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 24 Ιανουαρίου προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, και δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 20 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση την Παρασκευή. Κλειστά παραμένουν και τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ δήλωσε χθες μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα τους με ειδικές πτήσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

Μαζική εκστρατεία εμβολιασμού.

Ωστόσο παρά την εκστρατεία εμβολιασμού και το lockdown, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από covid-19 από την αρχή της πανδημίας στο Ισραήλ, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς.

Καθώς το εμβόλιο κατά της covid-19 χρειάζεται χρόνο για να είναι αποτελεσματικό, οι ισραηλινές αρχές αναμένουν να δουν τον αριθμό των κρουσμάτων, και κυρίως των νοσηλειών, να μειώνεται τις επόμενες εβδομάδες.

“ Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, μας επιτρέπουν να σώσουμε πολλές ζωές (…) Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε!”, έγραψε στο Twitter o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το κάνουν.