FILE PHOTO - Former U.S. President Jimmy Carter sits after delivering a lecture on the eradication of the Guinea worm, at the House of Lords in London, Britain February 3, 2016. REUTERS/Neil Hall/File Photo

Εκφράζοντας την «οδύνη» του ίδιου και της συζύγου του μπροστά στις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στηλίτευσε χθες, Τετάρτη, τις «τραγικές φυλετικές αδικίες» και τις πράξεις με ελατήρια τις «φυλετικές διακρίσεις» και την «ωμή απανθρωπιά», που «υποσκάπτουν» την αμερικανική δημοκρατία.

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος (1977-1981), 95 ετών σήμεραα, τόνισε πως «στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά».

«Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν ‘φτάνει πια’ σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας».

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό», έκρινε.

Έπειτα από μία εβδομάδα και πλέον κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο στα 46 του χρόνια του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού στον οποίο προκάλεσε ασφυξία λευκός αστυνομικός την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη, οι οποίες έχουν σε αρκετές περιπτώσεις σημαδευτεί από ταραχές, ο Κάρτερ επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του πως «η βία, είτε είναι αυθόρμητη είτε υποκινείται συνειδητά, δεν είναι λύση».

Ο Τζίμι Κάρτερ, άλλοτε κυβερνήτης στην Τζόρτζια – πολιτεία του αμερικανικού Νότου ανεξίτηλα σημαδεμένη από το παρελθόν της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού – θύμισε πως όταν αναλάμβανε το αξίωμα, το 1971, είχε πει: «Η εποχή των φυλετικών διακρίσεων τέλειωσε».

«Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα», πρόσθεσε.

Ο 95χρονος Τζίμι Κάρτερ και η 93χρονη σύζυγός του Ρόζαλιν, με την οποία είναι παντρεμένος εδώ και 74 χρόνια, ζουν στο Πλέινς, την πόλη της Τζόρτζια όπου γεννήθηκαν.
Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ ζει ταπεινά, σε πλήρη αντίθεση με τους διαδόχους του που άφησαν τον Λευκό Οίκο για να αποκτήσουν μια άλλου είδους δύναμη, τον πλούτο, παρατηρεί η «Washington Post», φέρνοντας το παράδειγμα του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα που δεν ξεκίνησαν πλούσιοι αλλά κέρδισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον ιδιωτικό τομέα με τις ευκαιρίες που προσφέρει στους πρώην προέδρους.
Ο Κάρτερ αποφάσισε να μην ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο κάποιας εταιρείας, ούτε να εκφωνεί ομιλίες έναντι αδράς αμοιβής γιατί, όπως είπε στην αμερικανική εφημερίδα, «δεν επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί οικονομικά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο».

Δεν εκμεταλλεύτηκε τιςκαλοπληρωμένες ευκαιρίες

 
Σύμφωνα με τον ιστορικό των Αμερικανών προέδρων Μάικλ Μπέσλος, ο προκάτοχος και στενός φίλος του Κάρτερ Τζέραλντ Φορντ ήταν ο πρώτος που εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις καλοπληρωμένες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους πρώην προέδρους. Εκτοτε, όλοι οι πρόεδροι πλην του Κάρτερ, και ενίοτε οι σύζυγοί τους, κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά ομιλία.
«Δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό. Απλώς δεν ήταν ποτέ φιλοδοξία μου να πλουτίσω» είπε ο Κάρτερ στην «Washington Post».
Ηταν 56 ετών όταν επέστρεψε από την Ουάσιγκτον στο Πλέινς. Αποφάσισε ότι θα κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας. Εχει συγγράψει 33 βιβλία – για τη ζωή και την καριέρα του, την πίστη του, την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τα δικαιώματα των γυναικών, τα γηρατειά, ακόμη και ένα βιβλίο για παιδιά που έγραψε μαζί με την κόρη του, Εϊμι Κάρτερ.
 
Με το εισόδημα από τα βιβλία και την ετήσια σύνταξη των 210.700 δολαρίων που παίρνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι οι Κάρτερ ζουν άνετα. Είναι ο μοναδικός πρόεδρος της σύγχρονης εποχής που επέστρεψε στο παλαιό του σπίτι, δύο υπνοδωματίων, που αποτιμάται στις 167.000 δολάρια, αξία μικρότερη από εκείνη των θωρακισμένων οχημάτων των μυστικών υπηρεσιών που είναι παρκαρισμένα απ’ έξω. Ενώ οι άλλοι πρώην πρόεδροι ταξιδεύουν συχνά με ιδιωτικό αεροπλάνο, ενίοτε δανεισμένο από πλούσιους φίλους, οι Κάρτερ ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα της γραμμής.
Ο Κάρτερ κοστίζει στους φορολογουμένους λιγότερο από κάθε άλλο πρώην πρόεδρο: συνολικό κόστος 456.000 δολάρια το τρέχον φορολογικό έτος, το οποίο καλύπτει σύνταξη, γραφείο, προσωπικό και άλλα έξοδα – λιγότερο από τα μισά των 952.000 δολαρίων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τον Τζορτζ Μπους πατέρα ενώ οι άλλοι τρεις εν ζωή πρώην πρόεδροι, Τζορτζ Μπους υιός, Κλίντον και Ομπάμα στοιχίζουν άνω του ενός εκατομμυρίου δολάρια τον χρόνο ο καθένας. (Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Washington Post/ΤΟ ΒΗΜΑ)