• Αμείωτος ο αριθμός, παρά το lockdown, σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.

  • Νέα μέτρα παίρνει η Σουηδία, λόγω εξάπλωσης της πανδημίας.

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία 8.00 μ.μ. – 10.00 π.μ.

Πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από την πρώτη εμφάνιση της μόλυνσης στην ήπειρο στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία βασίζεται στις κατά τόπους υγειονομικές αρχές.

Οι 52 χώρες της ηπείρου αποτελούν την πιο πληγείσα στον κόσμο περιοχή του πλανήτη αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων. Ακολουθούν η Λατινική Αμερική και Καραϊβική (12,1 εκατομμύρια μολύνσεις) και η Ασία (11,5 εκατομμύρια).

Συνολικά, περισσότερα από 55 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας.

Η εξάπλωση του ιού, ωστόσο, φαίνεται να επιβραδύνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στην περιοχή, κατά μέσο όρο περίπου 265.000 νέες ημερήσιες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, μείωση κατά 9% από την προηγούμενη εβδομάδα.

 Βρετανία: Θλιβερό ρεκόρ θανάτων

Οι βρετανικές κυβερνητικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τις τελευταίες 24 ώρες 598 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, ο υψηλότερος αριθμός μετά τον Μάιο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 20.051 νέες μολύνσεις

Γαλλία: 2.036.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Υπάρχουν 2.036.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου τονίζοντας ότι υπάρχει επίσης “ένας αριθμός ρεκόρ 33.500 νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό”, στη Γαλλία σήμερα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 437 το τελευταίο 24ωρο για να ανέλθει σε 46.273, συνολικά, δήλωσε ο Σαλμόν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι “οι προσπάθειες μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς” για την ανάσχεση της επιδημίας.

Ιταλία:27.354 νέα κρούσματα, με 505 νεκρούς

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό 731 άνθρωποι και καταγράφηκαν 32.191 νέα κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 208.458 διαγνωστικά τεστ. Χθες, εντοπίστηκαν 27.354 κρούσματα, με 505 νεκρούς και 152.633 τεστ.

Ο σημερινός αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται από τις 31 Μαρτίου.

Σε σχέση με χθες έγιναν 120 νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ και 538 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπογραμμίζεται ότι καταγράφεται μικρή μείωση των θετικών στον ιό, σε σύγκριση με το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα, σε έκκλησή του ζήτησε να παραμεριστούν οι όποιες διαφορές και να ενωθούν όλες οι δυνάμεις και οι προσπάθειες, με στόχο την επιτυχία του αγώνα κατά της κοινής απειλής, του covid -19.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, οι παραλήπτες του μηνύματος είναι η κυβέρνηση Κόντε, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η αντιπολίτευση, που όλο και συχνότερα ερίζουν για το αν ελήφθησαν έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις, και ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για τυχόν στρατηγικά λάθη.

Γερμανία: 17.561 κρούσματα σε 24 ώρες 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17.561 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 833.307, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Από χθες ως σήμερα Τετάρτη το πρωί, 301 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να ξεπερνά τους δεκατρείς χιλιάδες νεκρούς – είναι πλέον 13.119 – ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σουηδία:15.084 νέες μολύνσεις και λήψη μέτρων

Τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη Σουηδία συνεχίζουν να αυξάνονται, την ώρα που πολλοί πολίτες χαιρετίζουν τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί, από χθες, στη χώρα, σε μια προσπάθεια ανακοπής της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 15.084 νέες μολύνσεις κορωνοϊού, που αφορούν τις τελευταίες 4 ημέρες. Πρόκειται για μια μικρή μείωση κρουσμάτων σε σύγκριση με τα 15.779 κρούσματα που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο, την περασμένη εβδομάδα.

«Παραμένουμε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 61 θανάτους από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 6.225.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν είπε ότι οι Σουηδοί δεν τηρούν τις συστάσεις κατά του νέου κορονοϊού όπως στην άνοιξη, ενώ ανακοίνωσε πως όλες οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 8 ανθρώπους, πολύ κάτω του προηγούμενου ανώτατου ορίου των 300 ατόμων.

Τουρκία: Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστά σχολεία

Νέους περιορισμούς, που θα ισχύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 10 το πρωί, ώστε «να μην διαταραχθούν οι αλυσίδες ανεφοδιασμού και παραγωγής».

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη του έτους και τα μαθήματα θα συνεχιστούν διαδικτυακά. Όλα τα εστιατόρια και τα καφενεία θα παρέχουν μόνο υπηρεσίες ντελίβερι.

Στους αθλητικούς αγώνες δεν θα επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων.

Η Άγκυρα ανακοινώνει μόνο τους συμπτωματικούς ασθενείς. Χθες ανακοινώθηκαν 3.819 νέα κρούσματα της Covid-19 και 103 θάνατοι. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία 11.704 άνθρωποι.

«Αν η αυξητική τάση συνεχιστεί, θα είναι αναπόφευκτο να επανέλθουν στην ατζέντα τα μέτρα που είχαν οδυνηρές συνέπειες για όλους μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.