Βαθαίνει μέρα με την ημέρα η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι πολίτες φοβούνται ότι έρχεται το χάος με την ακρίβεια και την έλλειψη αγαθών να γίνονται καθημερινά πιο αισθητές στην αγορά.

Η κρίση έγινε πιο έντονη χθες, καθώς υπό την πίεση που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουτφί Ελβάν, υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η παραίτηση του μέχρι πρότινος «τσάρου» της Οικονομίας στην Τουρκία  έγινε δεκτή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γνωστός για τις σχέσεις του με τον γαμπρό του Ερντογάν ο αντικαταστάτης

Μάλιστα, η θέση δεν έμεινε για πολύ «ορφανή», αφού ο Ερντογάν διόρισε άμεσα, με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, τον αντικαταστάτη του Ελβάν.

Πρόκειται για τον υφυπουργό του, επιχειρηματία Νουρετίν Νεμπατί, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο Λουτφί Ελβάν, τον Νοέμβριο του 2020.

Τότε, ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές, με τη θητεία του ωστόσο να σημαδεύεται από κρίσεις.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι φήμες για παραίτηση του Ελβάν δεν επιβεβαιώνονταν.

Η παραίτηση του Ελβάν έρχεται σε μια περίοδο υποτίμησης ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν 30% σε αξία έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, κυρίως λόγω των δύο μειώσεων των επιτοκίων που πίεσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες το πρωί, η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανορθόδοξη θέση του ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι το αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό και μάλιστα δείχνει ανένδοτος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί.