Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης οξυμμένων προβλημάτων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη,18 Αυγούστου, στην πόλη Λβιβ με κύριο αντικείμενο την συζήτηση για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια, αλλά και τις διαμεσολαβήσεις της Άγκυρας για τις μεταφορές και άλλα ζητήματα.

«Κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γενικός γραμματέας θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Λβιβ για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ουκρανό ηγέτη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ταξιδέψει στο Λβιβ της Ουκρανίας για να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το λιμάνι της Οδησσού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ θα συναντήσει τον Ζελένσκι για να συζητήσει μαζί του την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά και το ζήτημα της εύρεσης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το Σάββατο, ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.