Για συνεργασία στη Λιβύη συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε από την Άγκυρα, κατά την οποία μίλησε για την εξωτερική πολιτική της χώρας του.

” Η Αμερική προσπαθεί να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη” , είπε προσθέτοντας: “Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί με τη Λιβύη. Ο Τραμπ το είδε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο Είναι σημαντικό να υπάρξει μια κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Η αποκάλυψη του Τσαβούσογλου ήρθε σε μια στιγμή, που οι ευρωπαϊκές χώρες κρατούν αποστάσεις και μένουν μόνο σε ευχολόγια για το θέμα της Λιβύης, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς και την μεταφορά πολεμικού υλικού από την Τουρκία για ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ. Ακόμη και η επιχείρηση “Ειρήνη” βρίσκεται ουσιαστικά σε απραξία, αφού τα τουρκικά πολεμικά πλοία στρέφονται εναντίον σκαφών, που παραπλέουν στην περιοχή για έλεγχο των φορτίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη που δεν είχε αναγγελθεί στην Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τουρκική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης αφότου άρχισε η έφοδος, τον Απρίλιο του 2019, των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, με σκοπό να καταληφθεί η πόλη.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) όμως απέτυχε και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη ΚΕΣ, χάρη στην αυξημένη τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, μπόρεσαν να απωθήσουν τους άνδρες του στρατάρχη Χάφταρ από πρακτικά όλη τη βορειοδυτική Λιβύη.

Ο Τσαβούσογλου συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν.

Θα εφαρμοστεί το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον επικεφαλής της ΚΕΣ, τον πρωθυπουργό Φάγεζ ας Σάρατζ, τις «τελευταίες εξελίξεις στην κρίση» στη Λιβύη και τις «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση.

Κατά την ίδια πηγή, δόθηκε έμφαση στην συνέχιση «της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» που υπέγραψαν το 2019 η Τρίπολη και η Άγκυρα.

Δυνάμει αυτής ακριβώς της αμφιλεγόμενης συμφωνίας η Τουρκία αύξησε εκθετικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στις δυνάμεις της ΚΕΣ, εξέλιξη που θεωρείται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους και σε βάρος του στρατοπέδου του Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Στην Τρίπολη, η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ έδωσε επίσης την ευκαιρία να συζητηθεί «η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών» στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΣ.

Πριν από το 2011, τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατείχαν μεγάλο μερίδιο της λιβυκής αγοράς, όμως σχεδόν όλα τα έργα που είχαν αναλάβει εγκαταλείφθηκαν μετά την ανατροπή του Καντάφι. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)