Σφοδρός σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τα νότια παράλια της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ζημίες, καθώς το επίκεντρο βρισκόταν στη θάλασσα.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολόγισε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους κατοίκους, είχε μεγάλη διάρκεια.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτιμά πως η ισχύς του ήταν 6,4 βαθμοί, αναθεωρώντας την αρχική του εκτίμηση (6,5).

Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:07, σε βάθος 19,6 χιλιομέτρων, 112 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Λεμεσού, σύμφωνα με το EMSC.

Κατά την προκαταρκτική εκτίμηση του USGS, η πιθανότητα ο σεισμός να προκαλέσει θύματα ή ζημιές θεωρείται μικρή.

Η Κύπρος βρίσκεται σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπου συναντιέται η ευρασιατική τεκτονική πλάκα με την αφρικανική.

Την 9η Οκτωβρίου 1996, σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους και είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στην Πάφο και στη Λεμεσό.

Τη 10η Σεπτεμβρίου 1953, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους και είχε καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια, κυρίως στην περιοχή της πόλης της Πάφου.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου, μπορεί να διαρκέσει για μερικούς μήνες, ενώ ήδη υπάρχουν μετασεισμοί με δόνηση 3.1 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκαιρης ενημέρωση, ενώ στη συνέχεια ακυρώθηκε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει από τσουνάμι», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης σημείωσε ότι «στατιστικά στη συγκεκριμένη ζώνη σημειώνεται σεισμός κάθε χρόνο και σε μία τέτοια ζώνη αναμένεις τέτοιου μεγέθους σεισμούς».

Σημείωσε επίσης ότι παρόμοιας κλίμακας σεισμός είχε σημειωθεί το 1995 και πάλι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετές καταστροφές στην Πάφο καθώς επίσης και δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Αφορούσε το ίδιο είδος σεισμού, όπως και το σημερινό, απλά ήταν πιο κοντά στις ακτές εξού και είχαμε καταστροφές», εξήγησε ο κ.Χατζηγεωργίου.