Τα αίτια της φοβερής τραγωδίας, που συγκλόνισε το Ισραήλ ερευνούν οι αρχές, εκτιμώντας ότι η εξέδρα με τις χιλιάδες των ανθρώπων, που βρίσκονταν εκεί κατέρρευσε, όχι μόνο από το βάρος, αλλά και λόγω των ταλαντώσεων καθώς όλοι χόρευαν και χοροπηδούσαν στον ίδιο ρυθμό. 

Η τρομερή κατάρρευση της κερκίδας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι που είχαν προσέλθει σε θρησκευτικό φεστιβάλ στα βορειοανατολικά του Ισραήλ.

Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανέφεραν κέντρο άμεσης βοήθειας και πηγές προσκείμενες σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού).

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το δυστύχημα προκλήθηκε από μια εξέδρα που κατέρρευσε. Ωστόσο οι υπηρεσίες διάσωσης το απέδωσαν  στο συνωστισμό του πλήθους.

Στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Όμερ, γύρω από τον φερόμενο τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, που ήταν ταλμουδιστής του 2ου αιώνα μ.Χ. και στον οποίο αποδίδεται το Ζοχάρ, κεντρικό βιβλίο του εβραϊκού μυστικισμο βρισκόντουσαν πάνω απο 10.000 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας περίπου 30.000 άτομα. Περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.