Παγκόσμια ανακούφιση, βαθιά συγκίνηση και δάκρυα χαράς ακολούθησαν την ολοκλήρωση του απεγκλωβισμού όλων των παιδιών από το τούνελ του τρόμου στην Ταιλάνδη.

Σήμερα βγήκαν από τη σπηλιά τα τέσσερα εναπομείναντα παιδιά και ο προπονητής και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Είχαν προηγηθεί τα άλλα τρία παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα.

Τα τέσσερα τελευταία παιδιά που απεγκλωβίστηκαν σήμερα ήταν τα πιο αδύναμα από το σύνολο των 12 παιδιών που βρίσκονταν στο σπήλαιο, μαζί με τον προπονητή τους, από τις 23 Ιουνίου. Μάλιστα, το 11ο παιδί αναφέρεται πως ήταν και το πιο μικρό σε ηλικία, ο Chanin Wiboonrungrueng ή «Τιτάνας».

Δάκρυα χαράς

Το κλίμα στο κέντρο επιχειρήσεων μετά το πέρας της αποστολής διάσωσης ήταν πανηγυρικό. Όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνά μέσα ενημέρωσης, εθελοντές και δημοσιογράφοι έκλαιγαν και αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο.

Την ώρα που το τελευταίο ελικόπτερο αναχωρούσε από την περιοχή (με τον προπονητή), όσοι ήταν μαζεμένοι εκεί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

Μηνύματα από ηγέτες

Όπως ήταν επόμενο, ηγέτες από πολλές χώρες αντέδρασαν στην είδηση της διάσωσης.

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir, ήταν η πρώτη που καλωσόρισε την είδηση του απεγκλωβισμού των 13 εγκλωβισμένων: «Σήμερα νίκησαν η ελπίδα, η συμπόνια, το θάρρος. Τις πιο θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση σε όλα εσάς τα γενναία παιδιά, από τους φίλους σας στην Ισλανδία».

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έγραψε στο Twitter: «Είμαι κατενθουσιασμένη με την επιτυχή διάσωση όσων είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε και χαιρετίζει τη γενναιότητα όσων ενεπλάκησαν στην επιχείρηση».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε (επίσης στο Twitter): «Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, συγχαρητήρια στους δύτες του ναυτικού της Ταϊλάνδης για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Τι υπέροχη στιγμή – όλοι απεγκλωβίστηκαν, σπουδαία δουλειά!».

Oι πραγματικοί ήρωες αυτής της διάσωσης, οι δύτες του ναυτικού της Ταϊλάνδης, έγραψαν στη σελίδα τους στο Facebook αμέσως μετά τη διάσωση: «Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό είναι θαύμα, επιστήμη, οτιδήποτε. Και τα δεκατρία μέλη των “Αγριόχειρων” είναι πλέον έξω από το σπήλαιο».

Από τα ξημερώματα  η επιχείρησηση

Η σημερινή, τελευταία επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (8 π.μ. ώρα Ελλάδος).

Οι διασώστες σήμερα επιτάχυναν τη διαδικασία απεγκλωβισμού, έχοντας διδαχθεί πολλά από τα δύο τελευταία 24ωρα διασώσεων. Τα συνεργεία είχαν αποδυθεί από νωρίς το πρωί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού.

Να σημειωθεί ότι πρώτα πρώτα βγήκαν τα πιο γερά παιδιά και πίσω έμειναν τα πιο αδύνατα. Ετσι, η σημερινή ημέρα ήταν και η πιο δύσκολη, η πιο επίφοβη της όλης επιχείρησης, ωστόσο όλα πήγαν καλά.

Χθες βγήκαν από τη σπηλιά τέσσερα παιδιά και προχθές άλλα τέσσερα.

Η σημερινή επιχείρηση ξεκίνησε στις 08:08 το πρωί τοπική ώρα (04:08 ώρα Ελλάδος), όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές. Οι 19 δύτες μπήκαν στη σπηλιά, ενώ ξέσπασαν χειροκροτήματα όταν ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης και τοπικής κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν ανακοίνωσε ότι θα γίνει μία αποστολή για τη διάσωση των παιδιών αλλά και του 25χρονου προπονητή τους.

Ευτυχώς, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας, οι συνθήκες μέσα στη σπηλιά δεν είχαν αλλάξει πολύ.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr