Η κούρσα για τον Λευκό Οίκο είναι φέτος από πολλές απόψεις πρωτοφανής και δεν έχει πάψει να σπάει ρεκόρ, καθώς 230.000.000 Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες σε μια αναμέτρηση της οποίας το κόστος ξεπερνά τα 6 δισ. δολάρια.

Ιδού μερικοί αριθμοί για να μπορέσουμε να την δούμε πιο καθαρά.

3 Νοεμβρίου.

Είναι η ημερομηνία των εκλογών για την προεδρία, την Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ. Διεξάγονται παραδοσιακά την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του μήνα.

10 πολιτείες κλειδιά

Η προεδρία θα παιχτεί σε 10 πολιτείες, που μπορεί να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη από τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικανό.

35 γερουσιαστές + 435 βουλευτές

Εκτός από τον πρόεδρο, τα εκατομμύρια των Αμερικανών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια αλλαγή της πλειοψηφίας δεν θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

270 ο μαγικός αριθμός εκλεκτόρων

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

230.000.000 οι ψηφοφόροι

Διακόσια τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, μια ψηφοφορία που συχνά χαρακτηρίζεται από σημαντική αποχή. Όμως στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί ισχυρή συμμετοχή.

Η πρώιμη ψηφοφορία έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προτιμούν να ρίξουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στην κάλπη ώστε να αποφύγουν τα πλήθη την ημέρα των εκλογών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το 2016 είχαν ψηφίσει περίπου 138 εκατομμύρια Αμερικανοί.

6.600.000.000 οι δαπάνες

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές. Από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές έχουν δαπανηθεί 6,6 δισεκ. δολάρια, δηλαδή 2 δισεκ. περισσότερα απ’ ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη του Center for Responsive Politics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Συνολικά περισσότερα από 14 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

Προηγείται ο Μπάϊντεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά …

Εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη θέση του φαβορί για τις αυριανές προεδρικές εκλογές τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνει ότι θα τις διαψεύσει, όπως έκανε και το 2016.

Σε πανεθνική κλίμακα, με βάση τον ιστότοπο RealClearPolitics που αναλύει τις διάφορες δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν προηγείται κατά 6,7 μονάδες του Τραμπ: συγκεντρώνει ποσοστό 51% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 44,3% για τον Τραμπ. Αυτό το προβάδισμα παραμένει σταθερό εδώ και μήνες, αν και σε κάποιες περιόδους έφτασε ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

Το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε η Χίλαρι Κλίντον την παραμονή των εκλογών του 2016. Τότε, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο, την οποία κέρδισε η υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι αμφίρροπες Πολιτείες: πλεονέκτημα Μπάιντεν, ερωτηματικό η Φλόριντα

Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον Λευκό Οίκο ωστόσο δεν αρκεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Για τον λόγο αυτό όλη η προσοχή είναι στραμμένη σε μια χούφτα Πολιτείες, οι οποίες μπορεί αυτή τη φορά να αλλάξουν «χρώμα» και να περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο.

Ο Μπάιντεν προηγείται άνετα στο Μίσιγκαν (+5,1 μονάδες από τον Τραμπ) και το Ουισκόνσιν (+6,6), δύο Πολιτείες των βόρειων ΗΠΑ τις οποίες είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικάνοι πριν από τέσσερα χρόνια και συνέβαλαν στη νίκη του Τραμπ. Στην Πενσιλβάνια, άλλη μια Πολιτεία την οποία παρακολουθούν στενά τα εκλογικά επιτελεία, το προβάδισμά του είναι μικρότερο, στις 4,3 μονάδες, πολύ κοντά δηλαδή στο στατιστικό περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων.

Στις νότιες Πολιτείες, οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Στη Φλόριντα, την οποία θα πρέπει να κρατήσει με κάθε τρόπο ο Τραμπ αν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία, κανείς δεν έχει σαφές προβάδισμα: σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της New York Times/Siena, ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες, όμως εκείνη της Washington Post/ABC News φέρνει μπροστά τον Τραμπ, με 2 μονάδες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αριζόνα, όπου φέρεται να προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά μόλις με 1 μονάδα διαφορά (κατά μέσο όρο).

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ δείχνει να ανατρέπει την κατάσταση και προηγείται οριακά, με 0,6 της μονάδας. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)