Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση δεκάδων χωρών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ογδόντα χώρες κάλεσαν την Κυριακή να αποτελέσει η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας τη βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του διετούς πολέμου της Ρωσίας.

To τελικό έγγραφο το οποίο υιοθετήθηκε επιρρίπτει την ευθύνη για τα εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές του πολέμου αποκλειστικά στη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο, όπως αναμενόταν, θεωρεί επιτυχία.

Επίσης το κείμενο ανέφερε ότι ο Χάρτης του ΟΗΕ και ο «σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας … μπορούν και θα χρησιμεύσουν ως βάση για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».

Η σύνοδος κορυφής είχε ως στόχο τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής υποστήριξης για μια διαδικασία που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Στη σύνοδο συμμετείχαν περισσότερες από 90 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, μεταδίδει το BBC.

Δύο και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων που είχαν συγκεντρωθεί από το Σάββατο, στο ορεινό θέρετρο Μπούργκενστοκ στην Ελβετία, κατέληξαν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν που περιγράφει τη διαδρομή προκειμένου να τεθεί τέλος στη μεγαλύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως το θέμα του «πώς και πότε θα εμπλακεί η Ρωσία» παραμένει ανοικτό, παραδέχθηκε η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και οικοδέσποινα της συνόδου κορυφής, Βιόλα Άμχερντ.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που μεταδόθηκε σε επίσημη οθόνη στο κέντρο Τύπου, περίπου 80 χώρες υποστηρίζουν την τελική διακήρυξη.

Ποιοι δεν ψήφισαν το κοινό ανακοινωθέν

Ωστόσο, αρκετές χώρε δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν. Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία οι οποίες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση.

Η Ελβετία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανήρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών. Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως «παρατηρητής», δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.

Πως θα συμφωνούσε ο Πούτιν

Η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί. Η Μόσχα μάλιστα χαρακτήρισε την Σύνοδο χάσιμο χρόνου και την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από τέσσερις περιοχές τις οποίες η Ρωσία κατέχει εν μέρει και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Επίσης, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της Ρωσίας σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η Κίνα, δεν ήταν παρούσα, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα της Διάσκεψης.

Ορισμένοι από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο ελβετικό θέρετρο Bürgenstock δεν ήταν οι πιο στενοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει δύσκολους συμβιβασμούς, και η Κένυα, η οποία τάχθηκε κατά των πρόσφατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνεται.

Ενωμένοι μια φωνή οι δυτικοί ηγέτες

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι παρευρισκόμενοι είναι ενωμένοι στην προσπάθειά τους για ειρήνη στην Ουκρανία.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή, στην αρχή μιας πορείας προς την ειρήνη. Και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από εμάς γύρω από αυτό το τραπέζι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς ακριβώς θα φτάσουμε στην ειρήνη για την Ουκρανία, ας μην υπάρχει καμία παρανόηση… είμαστε απόλυτα ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα για τις αρχές, τις αξίες, την αξιοπρέπεια. Δεν εισβάλλεις σε μια άλλη χώρα. Δεν απαγάγεις παιδιά. Δεν κάνεις πολιτικά παιχνίδια με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Και δεν θέτεις σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα  θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, μιλώντας στην Σύνοδο: «Μιλάμε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Αλλά πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε γύρω από αυτό το τραπέζι ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας.»

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, μαζί με πολλές άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δυτικοί ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής απέρριψαν σθεναρά τα τελεσίγραφα του Πούτιν. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε για «προπαγάνδα» του Κρεμλίνου και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να διαπραγματευτεί με τους δικού του όρους.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στο Μπούργκενστοκ στην προσπάθεια να ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη για να τελειώσει ο πόλεμος και καταδίκασαν την εισβολή, απορρίπτοντας παράλληλα τις αξιώσεις του Ρώσου προέδρου σε τμήματα της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για ειρήνη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν απέκλεισε τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους και ότι ο Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Η Ουκρανία χαιρετίζει το ανακοινωθέν της Συνόδου

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε ειδικές ομάδες στη συνέχεια και πως μόλις ετοιμαστούν «τα σχέδια δράσης για την ειρήνη», θα ανοίξει ο δρόμος για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε σε ειδικές μετά τη σύνοδο ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, προτάσεις και αναπτύξεις που μπορούν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σε διάφορες πλευρές» δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Το κείμενο είναι ισορροπημένο, όλες οι θέσεις αρχών στις οποίες επέμεινε η Ουκρανία έχουν ληφθεί υπόψη», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους σχετικά με την τελική ανακοίνωση. «Βέβαια… καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στη Ρωσία», είπε. «Όμως η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να μιλάει τη γλώσσα των τελεσιγράφων όπως κάνει τώρα».