Δύσκολη ήταν η νύχτα για την Ουκρανία, καθώς μαίνεται η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο, με τον ουκρανικό στρατό ωστόσο να αντιστέκεται σθεναρά, όπως επίσης στο Χάρκοβο και άλλες περιοχές.

Τα διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για μάχες ακόμη και στο κέντρο του Κιέβου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί.

«Εχουν ξεσπάσει μάχες στους δρόμους του Κιέβου», αναφέρει η τοπική αρχή της πρωτεύουσας, σε δήλωση που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax και μεταφέρει το BBC.

«Γίνονται μάχες στους δρόμους της πόλης μας αυτή τη στιγμή», αναφέρει, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μένουν σε καταφύγια και να μην πλησιάζουν σε παράθυρα ή μπαλκόνια».

Παράλληλα, ο στρατός της Ουκρανίας έκανε λόγο τα ξημερώματα ότι απέκρουσε ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Πυροβολισμοί ακούγονται στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, το CNN μετέφερε ότι ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί κοντά στο κέντρο του Κιέβου, περίπου στις 5:45 π.μ., που όπως επισημαίνει πιθανόν προέρχονται από τα νοτιοανατολικά.
Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς

Σθεναρή αντίσταση αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός από τις δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας (MoD) υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία κατάφερε να κρατήσει βασικές στρατηγικές πόλεις, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η δήλωση από πλευράς του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικράτησαν σε πολλά μέτωπα στην προσπάθεια να περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά αντιμετώπισαν «ισχυρή αντίσταση» από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ζελένσκι: Συζητώ, αλλά δεν φεύγω

Έτοιμο είναι το Κίεβο να συζητήσει με τη Μόσχα για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέει η πλευρά Ζελένσκι, ενώ οι Ρώσοι πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως βρίσκεται στο Κίεβο και δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο – δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να κάμψει την αντίστασή μας – ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν!»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε εξέλιξη είναι επίσης ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο.