Την επ’ αόριστον αναβολή της παραίτησής του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπής του SDSM στα Σκόπια, εξαιτίας «της δύσκολης και περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη χώρα», όπως ανακοινώθηκε.

Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Ζάεφ δεν υπάρχει έως αυτή τη στιγμή επίσημη δήλωση για την εξέλιξη.

Ένα από τα επιχειρήματα για την αναβολή των παραιτήσεων Ζάεφ είναι το ενδεχόμενο η χώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Τα μέλη της Κ.Ε. του SDSM υποδέχτηκαν με θερμό χαιρετισμό τον Ζάεφ, εξουσιοδοτώντας τον παράλληλα να διαπραγματευτεί με κόμματα που δεν συμμετέχουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, την αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του βουλευτή «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» Σκεντέρ Ρετζέπι πως αποδέχεται την πρόταση του VMRO-DPMNE για κατάθεση νέου αιτήματος προς την βουλή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση Ζάεφ, που δεν θα υπογράφεται από τους δύο βουλευτές του αντιαλβανικού ακροαριστερού κόμματος «Levica» (Αριστερά), μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της διαδικασίας έως το Σάββατο.

Ο Ρετζέπι είχε αποσύρει την αρχική του υπογραφή για την επίτευξη νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπό το VMRO-DPMNE, ξεκαθαρίζοντας πως θα συναινέσει στην ανατροπή της κυβέρνησης Zάεφ μόνο εάν το «Levica» δεν αποτελέσει μέρος της πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης.
Το μικρό ακροαριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά), αμφισβητεί την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας του 2001 με την οποία δόθηκε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK)- και των κυβερνητικών δυνάμεων της τότε ΠΓΔΜ, με την οποία οι Αλβανοί, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, έλαβαν τα δικαιώματα που ζητούσαν.

Σε περίπτωση που κατατεθεί σήμερα νέα πρόταση η προηγούμενη αποσύρεται και αναβάλλεται η συνεδρίαση της Πέμπτης για το πρωί του Σαββάτου. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει αύριο στις 11:00 για να λήξει τα μεσάνυχτα.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της βουλή Ταλάτ Τζαφέρι, έκανε γνωστό πως εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ανάλογη πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει εκ νέου μετά από 90 μέρες, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Ξένοι πολιτικοί  παρατηρητές επισημαίνουν ότι πίσω από την προσπάθεια κατάρρευσης της κυβέρνησης του Ζάεφ βρίσκονται τουρκικά και ρωσικά συμφέροντα και γεωπολιτικές επιδιώξεις, καθώς οι δύο αυτές χώρες δεν θέλουν να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε φυσικά να αναπτύξουν περαιτέρω σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Έτσι βρίσκουν τρόπους επηρεασμού μικρών κομμάτων, κυρίως αλβανικών, που διατηρούν καλές σχέσεις με την Άγκυρα, καθώς λέγεται ότι λαμβάνουν και χρηματοδοτήσεις.