Φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ήταν σχεδόν τα μισά από τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αφότου εκδηλώθηκε ως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη έρευνα των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων των κρατιδίων, επί συνόλου 71.804 ανθρώπων που υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, τουλάχιστον οι 29.000 φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας.

Το ποσοστό παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις από κρατίδιο σε κρατίδιο: στο Αμβούργο το 60% των θυμάτων του κορωνοϊού ζούσαν σε οίκους ευγηρίας, το 54% στην Βαυαρία, αλλά το 25% στην Σαξονία και το 29% στην Σαξονία-Άνχαλτ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία δικαιολογούν απόλυτα την προτεραιότητα που δόθηκε στους ηλικιωμένους ως προς τον εμβολιασμό, τονίζει ωστόσο τις μεγάλες καθυστερήσεις που διαπιστώνονται και κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του μοντέλου.

Επίθεση στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν

«Φτάνει πια! Η διαχείριση της κρίσης εξελίσσεται σε φάρσα. Γιατί ο υπουργός Υγείας πρέπει να παραιτηθεί», γράφει το περιοδικό Der Spiegel στο κεντρικό άρθρο του, στο τεύχος που κυκλοφόρησε χθες, Σάββαο.

«Ο κατάλογος των λαθών του Γενς Σπαν γίνεται όλο και πιο μακρύς. Πολιτικός σε αποδρομή;», σχολιάζει η δημόσια τηλεόραση ZDF. Η δε BILD φαίνεται να έχει προ πολλού αποφασίσει: «Ο Σπαν σε πορεία συντριβής», γράφει σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

«Germany, zero points», γράφει μεταξύ άλλων το Spiegel, υπενθυμίζοντας την συνήθη επίδοση της γερμανικής συμμετοχής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, η οποία τώρα επεκτείνεται και σε θέματα ζωής ή θανάτου. Η Γερμανία είχε εμπεδώσει – τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό – την εικόνα της καλολαδωμένης μηχανής, του αλάνθαστου συστήματος, της χωρίς κενά οργάνωσης.

Αυτή η εικόνα μπορεί κανείς να πει ότι εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας, μαζί με την ψύχραιμη επιφυλακτικότητα της Καγκελαρίου Μέρκελ. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Η Γερμανία βρέθηκε να έχει οργανώσει τα κέντρα εμβολιασμού, αλλά όχι την προμήθεια εμβολίων. Πώς το εξηγεί αυτό μια κυβέρνηση που έχει μάλιστα επιδοτήσει με τα χρήματα των φορολογουμένων την εταιρία η οποία ανέπτυξε πρώτη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Εν τω μεταξύ διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις σε «γρήγορα» τεστ, όταν η «στρατηγική ανοίγματος» βασίζεται ιδιαίτερα στη διενέργεια πολλών και γρήγορων εξετάσεων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στα κρατίδια κι αυτά με τη σειρά τους στο Βερολίνο.

Όλοι μαζί όμως δείχνουν στην Οδό Φρειδερίκου 108 και συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, στο πρόσωπο του οποίου επικεντρώνεται τελευταία η κριτική για όλες τις δυσλειτουργίες στην διαχείριση της πανδημίας. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κρύβει πλέον τις φιλοδοξίες του σίγουρα δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)