Η πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κήρυξε την πρωτεύουσα Μελβούρνη σε «κατάσταση καταστροφής» και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέχρι στιγμής μέτρων που έχει λάβει για να περιορίσει την αναζωπύρωση του κορωνοϊού.

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν ήδη εκδοθεί εκ νέου οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων αλλά οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα να καταγράφουν ρεκόρ.

Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα -ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νέων περιστατικών που έχει καταγράψει- και επτά θανάτους λόγω της COVID-19. Οι υψηλοί αριθμοί περιστατικών μετάδοσης στην κοινότητα και κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης οδήγησαν στην επιβολή νέων περιορισμών, που θα ισχύσουν για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Οι ισχύοντες κανόνες αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και τη νοσηλεία χιλιάδων ανθρώπων και πολλές περισσότερες τραγωδίες από αυτές που έχουμε δει. Αλλά δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Κλείνουν μαγαζιά και βιομηχανίες

Η Βικτόρια, θα κλείσει τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, θα περιορίσει την κατασκευαστική δραστηριότητα και θα περικόψει την βιομηχανική παραγωγή γύρω από την πόλη της Μελβούρνης προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Χθες η πολιτεία της Βικτόριας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και να ενισχύσει τα απαγορευτικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους, ωστόσο, δήλωσε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Η Βικτόρια καταγράφει ημερησίως πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν στην Βικτόρια 13 θάνατοι και 429 νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Συνολικά τα ενεργά κρούσματα στην πολιτεία είναι 6.500, ενώ σε ολόκληρη την Αυστραλία, που έχει πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 18.000 και οι νεκροί σε 221.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 5 πμ κάθε μέρα είναι σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής, 2 Αυγούστου, στη Μελβούρνη, μην επιτρέποντας  στους σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βγουν από τα σπίτια τους εκτός και να θέλουν να πάνε στην εργασία τους και να λάβουν ή να προσφέρουν βοήθεια.

Οι σαρωτικοί νέοι περιορισμοί μειώνουν τον χρόνο που οι κάτοικοι της Μελβούρνης μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και την αγορά των απαραίτητων προμηθειών. Σε όλα τα σχολεία θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη.

Τα σούπερ μάρκετ σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα παραμείνουν ανοικτά και τα εστιατόρια, όπου ήδη δεν επιτρέπονται οι καθήμενοι πελάτες, θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και διανομής φαγητού.

Η κατάσταση στο γηροκομείο με Έλληνες

Στο Γηροκομείο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την «Βασιλειάδα», συνολικά 12 τρόφιμοι του γηροκομείου, όλοι ελληνικής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό τις τελευταίες μέρες, ενώ σε 84 ανέρχονται τα κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και των μελών του προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, όλο το μόνιμο προσωπικό της «Βασιλειάδας» έχει απομακρυνθεί προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και βρίσκεται σε κατ’ οίκο περιορισμό μέχρι να ελεγχθεί με τα ειδικά τεστ για την επιδημία. Τη διαχείριση του γηροκομείου (όπου παραμένουν περίπου 35 τρόφιμοι με άνοια) έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, που έχει και την σχετική αρμοδιότητα για τα ιδιωτικά γηροκομεία.

Ωστόσο επικρατεί αγωνία μεταξύ των 250.000  Ελλήνων της Αυστραλίας, καθώς συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις και υπάρχουν φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων.