– Οργή κατά του Τούρκου προέδρου και βολές εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν αντέδρασε στην απρεπή συμπεριφορά απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν.-

– Politico: Ο Μισέλ ανίδεος, χαζός, λίγο αργός ή όλα τα παραπάνω;.-

Σάλος έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη με έντονες αντιδράσεις ακόμη και στην Ευρωβουλή για την αδιανόητη προσβολή, που μεθόδευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, παρουσία του απαθούς προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν αναγκάστηκε να σταθεί όρθια και αμήχανη, ενώ ο Σαρλ Μισέλ και ο Ταγίπ Ερντογάν κάθισαν στις άνετες πολυθρόνες (θρόνους) στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο, δίχως να έχει προβλεφθεί θέση για εκείνη.

Το βίντεο που αποτυπώνει τη σκηνή, τα λέει όλα και είναι ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης διπλωματικής αβρότητας, αλλά αντίθετα μιας έκδηλης περιφρόνησης προς την γυναίκα – πρόεδρο της Κομισιόν.

Πραγματικά, η ανεκδιήγητη σκηνή αυτή θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στις πλέον μεγαλύτερες διπλωματικές γκάφες. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για γκάφα, αλλά καψόνι. Ακούγεται ένα μουρμούρισμα, κάτι σαν «χμ», για να βρεθεί μια πρόχειρη λύση. Τελικά, η σιδηρά κυρία της Ευρώπης καταλήγει σε έναν καναπέ, αρκετά απομακρυσμένο. Κάπως σαν τον φτωχό συγγενή.

 

06.04.2021 - Recep Tayyip Erdoğan, Ursula von der Leyen & Charles Michel

 

Ένας καλοπροαίρετος θα συναινούσε ότι πράγματι πρόκειται περί γκάφας. Ο Ερντογάν, όμως, έχει πολλά, που του καταλογίζονται, αλλά δεν είναι άπειρος. Στις δύο δεκαετίες που ηγείται της Τουρκίας έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες ηγέτες. Αν μη τι άλλο γνωρίζει να οργανώσει μία επίσημη επίσκεψη. Μόνο απερισκεψία δεν ήταν αυτό.

Αντιθέτως! Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάθεται με γυναίκες, πόσο μάλλον να συνομιλεί ισότιμα μαζί τους.

 Τι και αν δεν είναι σε θέση να αποφύγει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Η Φον ντερ Λάιεν, όμως, ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να στείλει ένα μήνυμα και αυτό, επειδή είναι γυναίκα και όχι εκλεγμένη ηγέτης.

Ο Ερντογάν ως νεοσουλτάνος την αντιμετωπίζει ως δεύτερης κατηγορίας υπάλληλο των Βρυξελλών. Αντιμετωπίζει με σεβασμό τον Σαρλ Μισέλ και εκείνη την αφήνει στην άκρη. Ακόμα και όταν βρίσκεται μία θέση για εκείνη, έστω και καθυστερημένη, αυτή είναι μακριά από τους δύο άνδρες.

Βολεύεται περίπου 12 μέτρα μακριά από τον Τούρκο πρόεδρο και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος -σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο- βρίσκεται χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Αντιδράσεις Ευρωβουλευτών και της κοινής γνώμης

Η Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πήρε το όνομά της από την πόλη όπου αυτή υπογράφηκε το 2011. Στόχος της ήταν να αποτρέψει την βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και να θέσει ένα τέλος στην δικαστική ασυλία για τους δράστες.

Η κίνησή του Ερντογάν να αποχωρήσει από αυτήν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από γυναίκες και όχι μόνο, σε μία στιγμή που τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται κάποια στιγμή στη ζωή τους βία από κάποιον σύντροφό τους.

Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι εμφανώς χαμηλότερο, στο 25% Επιπλέον και τα ποσοστά των γυναικοκτονιών υπολογίζεται ότι έχουν τριπλασιαστεί.

Τί δεν καταλαβαίνει, λοιπόν, η Ευρώπη από τα καμώματα του Ερντογάν και το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες; Ακόμα και αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία, η συμπεριφορά του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν ενδεικτική. Το περιστατικό απέκτησε το προσονήμιο “Sofagate” και είναι κορυφαίο θέμα στα σόσιαλ μίντια.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και Ευρωβουλευτές, δεν εξαίρεσαν από την κριτική τους και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δεν αντέδρασε δεόντως. Πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ότι θα μπορούσε να δώσει τη θέση του στην Φον Ντερ Λάιεν, στέλνοντας και αυτός με τη σειρά του τη δική του απάντηση. Ατόπημα ολκής ή ατολμία και έλλειψη πυγμής από έναν Ευρωπαίο, που ηγείται του κορυφαίου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Politico: Ο Μισέλ ανίδεος, χαζός, λίγο αργός;

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια  στο Politico, που αναφέρει::

Ήταν ο Μισέλ ανίδεος, χαζός, λίγο αργός ή όλα τα παραπάνω για να μην πει τίποτα -καμία παρέμβαση για να ζητήσει διόρθωση πρωτοκόλλου και σίγουρα όχι τη δική του θέση δίπλα στον οικοδεσπότη; Όχι. Η ομάδα του Μισέλ επέμεινε, ακόμη και μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, ότι όλα ήταν εντάξει -ήταν ο Ερντογάν και ο Μισέλ που πραγματικά συναντιόντουσαν, με τα υπόλοιπα στελέχη να παρευρίσκονται.

Η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και ήταν εντάξει με το πρωτόκολλο γενικά. Ενώ οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου το επιβεβαίωσαν, φαίνεται ότι δεν είχαν συζητηθεί εκ των προτέρων οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θέσεων.

Και η επιθεώρηση, που εξηγεί ότι πήρε συμβουλές από ειδικούς για το πρωτόκολλο, σχολιάζει σκωπτικά:

1) Τοποθέτηση της Φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος καθόταν απέναντί ​​της σε άλλο καναπέ, μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως προσβολή.

2) Μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά πριν αποφασίσει κανείς σχετικά με το πώς θα καθίσουν οι καλεσμένοι, ελέγξτε ποιος είναι πρόεδρος κατά βαθμό και ποιος είναι πρόεδρος που μπορεί να σας αναβαθμίσει στην τελωνειακή ένωση.

3) Εάν προσκαλέσετε δύο προέδρους, βεβαιωθείτε ότι έχετε τρεις καρέκλες!

Ωστόσο, αυστηρά μιλώντας, ως ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε., η πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να κάθεται κοντά στον αρχηγό της κυβέρνησης. Ωστόσο, μια παλιά καραβάνα στο πολυ-προεδρικό πρωτόκολλο της Ε.Ε. είπε στο Playbook του Politico ότι δεν είχε δει ποτέ τόσο διαφορετική μεταχείριση όταν οι αρχηγοί του Συμβουλίου και της Επιτροπής ταξίδεψαν μαζί, σε οποιαδήποτε σύνοδο κορυφής ή συνεδρίαση.

«Η πρόεδρος δεν διασκεδάζει», είπε δεύτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος γνωρίζει πώς εξελίχθηκε η συζήτηση. «Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ασχολήθηκε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών».

Και έκανε το ίδιο δημόσια: Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αντιπροσωπεία της ΕΕ – δίπλα-δίπλα με τον Μισέλ αυτήν τη φορά – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είχε μια «ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση» με τον Ερντογάν και ότι στοχεύει να έχει μια «ειλικρινή» συνεργασία «που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να είναι πολύ ειλικρινείς και να αντιμετωπίζουν αυτό που μας χωρίζει».