Ρωσίδα δικαστής γνωστή για την τιμωρία των εχθρών του Κρεμλίνου βρέθηκε νεκρή μετά από μυστηριώδη πτώση από κτίριο στη Μόσχα, ένα ακόμη υψηλά ιστάμενο πρόσωπο που «χάνεται» με αυτόν τον τρόπο στην εμπόλεμη Ρωσία.

Η Ναταλία Λάρινα, 50 ετών, είχε τη φήμη ότι επέβαλε ποινές σε εχθρούς των αρχών της Μόσχας και ότι υποστήριζε τις μυστικές υπηρεσίες της ρωσικής FSB, αλλά ήταν περισσότερο γνωστή για εξέχουσες ποινικές υποθέσεις.

Έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του θανάτου της κοντά στην πολυκατοικία της στην 1η οδό Mashinostroeniya στη ρωσική πρωτεύουσα. Οι ερευνητές ελέγχουν μια θεωρία που αναφέρεται σε τοπικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με την οποία είχε χάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από «τηλεφωνικούς απατεώνες».

Η δικαστής που δούλευε για το Κρεμλίνο

Λίγο πριν από το θάνατό της, φέρεται να ανέφερε στην αστυνομία ότι απατεώνες την έπεισαν ότι ο τραπεζικός της λογαριασμός απειλείται από άτομα που ήθελαν να της στείλουν χρήματα για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Μετέφερε τα μετρητά της – λέγεται ότι ήταν ένα εκατομμύριο ρούβλια σε έναν άλλο λογαριασμό και με αυτόν τον τρόπο έπεσε θύμα απάτης.

Πολλοί Ρώσοι έχουν πέσει θύματα αυτού του είδους της απάτης τους τελευταίους μήνες. Πηγές λένε ότι αναστατώθηκε που την «εξαπάτησαν» και άφησε ένα σημείωμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής των γεγονότων.

Η Λάρινα ήταν ποινική δικαστής για περισσότερα από 15 χρόνια και ο θάνατός της ήρθε λίγους μήνες αφότου παραιτήθηκε ξαφνικά από το δικαστήριο Ταγκάνσκι. Είχε ενεργήσει ως δικαστής σε διάφορες υποθέσεις απάτης υψηλού προφίλ.

Το 2015, προφυλακίστηκε ο καλλιτέχνης Πιοτρ Παβλένσκι, ο οποίος έβαλε φωτιά σε μια πόρτα του κτιρίου της FSB στην πλατεία Λουμπιάνκα σε μια πολιτική διαμαρτυρία. Νωρίτερα είχε εκδώσει απόφαση κατά των σκληροπυρηνικών Εθνικών Μπολσεβίκων.

Και το 2011, η Λάρινα καταδίκασε τον υπάλληλο του Υπουργείου Μεταφορών Βλαντιμίρ Μακάροφ, ο οποίος κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του.

Μυστηριώδεις θάνατοι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η Λάρινα δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος του οποίου ο θάνατος από πτώση από παράθυρο έχει προκαλέσει υποψίες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο 46χρονος Βλαντιμίρ Εγκόροφ -ο βουλευτής της Δούμας της πόλης Τομπόλσκ- έπεσε νεκρός από παράθυρο τρίτου ορόφου στην πόλη. Ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν και το πτώμα του βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η αντιπρόεδρος μιας ρωσικής τράπεζας φέρεται να έπεσε νεκρή αφού έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός της στη Μόσχα. Πέθανε ακαριαία στον τόπο του… εγκλήματος.

Τον Φεβρουάριο, ένας κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος της Άμυνας βρέθηκε νεκρός αφού έπεσε από ύψος 160 μέτρων από το παράθυρο ενός πολυώροφου κτιρίου. Ανακαλύφθηκε από έναν περαστικό στην είσοδο ενός σπιτιού στην οδό Zamshina στην Αγία Πετρούπολη. Πιστεύεται ότι έπεσε από τον 16ο όροφο και σκοτώθηκε.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2022, ο πολυεκατομμυριούχος Πάβελ Αντόφ, ο οποίος είχε επικρίνει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός μετά από μυστηριώδη πτώση από ξενοδοχείο στην Ινδία.Ο Antov, επίσης από το κύριο φιλοπουτινικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία, βρισκόταν σε ταξίδι για να γιορτάσει τα επερχόμενα 66α γενέθλιά του όταν πέθανε μυστηριωδώς.

Η περίπτωση του Ραβίλ Μαγκάνοφ, προέδρου της Lukoil

Και πριν από αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρόεδρος μιας ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας που επέκρινε την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία βρέθηκε νεκρός υπό ύποπτες συνθήκες, αφού έπεσε από το παράθυρο του έκτου ορόφου σε νοσοκομείο της Μόσχας. Ο 67χρονος Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος της Lukoil, πέθανε επί τόπου μετά την πτώση του.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν γρήγορα ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία, αλλά πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι δεν υπήρχε σημείωμα αυτοκτονίας και ότι δεν υπήρχαν κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο τμήμα του κτιρίου όπου έπεσε ο Μαγκάνοφ.

Η Lukoil ήταν μία από τις λίγες μεγάλες ρωσικές εταιρείες που κάλεσαν για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας.

Σε ανακοίνωσή του τις ημέρες μετά την εισβολή, το διοικητικό συμβούλιο της Lukoil ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό των μαχών, εκφράζοντας τη συμπάθειά του σε όσους επλήγησαν από την «τραγωδία» της λεγόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επτά μήνες αργότερα, ο Μαγκάνοφ βρέθηκε νεκρός