Υπομονή τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός από τους πολίτες, ελπίζοντας ότι θα κοπάσει το κύμα της εξάπλωσης του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει την ζωή σε 930 ανθρώπους στην Ευρώπη και απειλεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ειδικά για την εξάπλωση στην Ευρώπη τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά:

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, στον οποίο προχώρησε συγκεντρώνοντας επίσημα στοιχεία, πάνω από 20.000 άνθρωποι (22.307) είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ευρώπη και 930 είχαν πεθάνει από τον ιό, μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 12.462 κρούσματα, από τα οποία 2.313 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο και 827 θανάτους στο σύνολο.

Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι.

Στην Γαλλία 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στην Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και 3 θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και 4 νεκροί.

Η Γαλλία μετράει νέα θύματα

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κατέγραψαν 15 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία να ανέλθει σε 48, την ώρα που καταγράφεται μεγάλη άνοδος και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς σε δυο νέες περιοχές της χώρα, την Κορσική και την αστική ζώνη γύρω από την πόλη του Μονπελιέ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 2.281, συμπλήρωσε ο Βεράν. Πρόκειται για μια αύξηση 497 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες.

Έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ και κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ