Σημαντική μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην Κίνα, καθώς μόνο 20 περιπτώσεις αναφέρθηκαν επίσημα και οι 16 από αυτές αφορούν ανθρώπους που εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό, κάτι που οδήγησε τις αρχές του Πεκίνου να εντείνουν τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι σχετικά κρούσματα εντοπίστηκαν σε πέντε επαρχίες και πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους το Πεκίνο και η Σανγκάη, ενώ γενικά η εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της χώρας έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Τα νέα κρούσματα της covid-19 που αφορούσαν τοπική μετάδοση του ιού ήταν μόλις τέσσερα, όλα στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο. Ο συνολικός αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων ανέρχεται σε 111, ενώ οι γειτονικές επαρχίες της Χουμπέι δεν έχουν καταγράψει τοπικά κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

O αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, είναι ο πιο αυξημένος εδώ και μία εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στο έδαφός της θα υπονομευθούν από την άφιξη νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 10 θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουχάν, γεγονός που ανεβάζει σε 3.199 το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα λόγω του νέου κορονοϊού. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής στη χώρα.

Η επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, είχε ανακοινώσει αυστηρά μέτρα καραντίνας στα τέλη Ιανουαρίου για τους 56 εκατομμύρια κατοίκους της. Από χθες (14/3), οι αρχές της επαρχίας έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, βάσει των οποίων οι κάτοικοι της Χουμπέι δεν μπορούσαν να βγουν ελεύθερα από το σπίτι τους.

Φάμπιο Καναβάρο: Μείνετε στα σπίτια σας

Ο σπουδαίος Ιταλός τεχνικός της “Γκουανζού Εβεργκράντ”  Φάμπιο Καναβάρο δήλωσε πως η Κίνα κοντεύει να αφήσει πίσω της τον εφιάλτη του κορονοϊού και εξήγησε τα βήματα που πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος για να σταματήσει η πανδημία.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό κορονοϊό και πιθανότατα να είναι η πρώτη που βγαίνει οριστικά από αυτή την απίστευτη και εφιαλτική δίνη, με τη Δευτέρα να είναι μάλιστα μία ημέρα νίκης για την ασιατική χώρα καθώς έκλεισαν όλα τα προσωρινά νοσοκομεία που είχαν δημιουργηθεί για την καταπολέμηση της φονικής πανδημίας.

Πώς κατάφεραν να νικήσουν το θηρίο που απειλεί να τινάξει στον άερα την παγκόσμια υγεία; Η απάντηση ήρθε από τον Φάμπιο Καναβάρο, με τον τεχνικό της “Γκουανζού Εβεργκράντε” να ανοίγει την καρδιά του στην “Mundo Deportivo” αναφερόμενος στο δύσκολο διάστημα που προηγήθηκε στην Κίνα.

“Τώρα σχεδόν τα πάντα είναι φυσιολογικά, βλέπεις κόσμο στα εστιατόρια χωρίς να φοράει μάσκα. Στην Κίνα νίκησαν την πανδημία επειδή ακολούθησαν τους κανονισμούς του κράτους και το έκαναν όλοι μαζί.

Η αστυνομία μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή, να επαληθεύσει αν είσαι στο σπίτι και να σου πάρει την θερμοκρασία. Τώρα, σκέφτομαι την Ιταλία και τους συγγενείς μου εκεί”, δήλωσε ο αρχηγός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2006 Ιταλίας, για να προσθέσει με νόημα:

“Εδώ κατάφεραν να νικήσουν τον κορονοϊό και δεν θέλουν να μολυνθούν ξανά. Εδώ και έναν μήνα δεν έβλέπες ούτε έναν άνθρωπο να γυρνάει στους δρόμους. Μόνο την αστυνομία και τα ασθενοφόρα.

Όλοι έμειναν στο σπίτι τους. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε”.