Πιθανή είναι η διάθεση ιρανικού πετρελαίου στην διεθνή αγορά, αν ληφθεί υπόψη η πρόοδος που καταγράφεται στη συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών στα αποθέματα πετρελαίου της Τεχεράνης είναι ζωηρό καθώς αυτά μπορεί να γίνουν διαθέσιμα στη διεθνή αγορά εάν «πέσουν οι υπογραφές», κάτι που θα σσυνεπάγεται και την πτώση των τιμών.

Περίπου 93 εκατομμύρια βαρέλια αργού και πετρελαίου συμπύκνωσης βρίσκονται σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, στη Σιγκαπούρη και την Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία Kpler, ενώ η Vortexa Ltd υπολογίζει πως τα αποθέματα αυτά αγγίζουν τα 60 με 70 εκατομμύρια βαρέλια. Παράλληλα, υπάρχει μικρότερη ποσότητα αποθεμάτων σε onshore δεξαμενές.

«Το Ιράν έχει συγκεντρώσει έναν σημαντικό στολίσκο αποθεμάτων τα οποία ενδέχεται να διοχετευτούν στην αγορά σύντομα», τόνισε το στέλεχος της JTD Energy Services Pte, John Driscoll, προσθέτοντας πως η τιμολόγηση, ασφάλιση και η αποστολή τους ενδέχεται να πάρει λίγο χρόνο ακόμα εάν αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης.

Η πιθανή επιστροφή του Ιράν στη διεθνή αγορά πετρελαίου λαμβάνει χώρα εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης. Οι επενδυτές αναμένουν το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου στα τέλη του έτους, ενώ η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ στην αγορά θα τελειώσει τον Οκτώβριο.

Η πιθανότητα της παροχής αυτής των ιρανικών αποθεμάτων πετρελαίου στη διεθνή αγορά ασκεί πιέσεις στα futures του πετρελαίου, αντισταθμίζοντας την παρούσα έλλειψη.