«Η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη» εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να «σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση».

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αντίδραση από την Μόσχα

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων “ πρόκληση”.

“ (Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό”, υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Προειδοποιήσεις από τον Μπάϊντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα “δράσουν με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων” όσον αφορά τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ξαφνική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία “και κάλεσε την Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε μια συνάντηση κορυφής σε τρίτη χώρα “τους επόμενους μήνες” προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο των θεμάτων που αντιμετωπίζουν Ουάσινγκτον και Μόσχα, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή είναι η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Μπάιντεν είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ότι θεωρεί “δολοφόνο” τον Ρώσο πρόεδρο.