Μια 37χρονη δασκάλα αγγλικών είναι η γυναίκα, που έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στη Λευκορωσία, κάνοντας τον  “μόνιμο πρόεδρο” Αλεξάντερ Λουκασένκο να αισθάνεται ότι τρέμουν τα θεμέλια της αυταρχικής εξουσίας του, καθώς έχουν ταχθεί εναντίον του οι περισσότεροι πολίτες της χώρας του και σχεδόν όλοι οι θεσμοί του δυτικού κόσμου.

Η 37χρονη δασκάλα Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία,  δήλωσε ότι αναγκάστηκε να στείλει εκτός Λευκορωσίας σε ευρωπαϊκή χώρα, που αρνήθηκε να αποκαλύψει, τον δεκάχρονο γιο της και την πεντάχρονη κόρη της μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της και τα παιδιά της.

Η Τιχανούσκαγια, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατέφυγε προ ημερών στη Λιθουανία. Την είδηση έκανε γνωστή ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.  «Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είναι ασφαλής. Βρίσκεται στη Λιθουανία», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Λιθουανίας, η Τιχανόφσκαγια έλαβε περίπου το 10% των ψήφων, αλλά ξένοι παρατηρητές λένε ότι ήταν αυτή που κέρδισε στις εκλογές. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό ψήφων μικρότερο από 1% έκαστος, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κέρδισε το προσωνύμιο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» και κυβερνά εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα τη χώρα, εξελέγη πρόεδρος για έκτη θητεία με το 80,08% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει σωρεία παρατυπιών.

Η 37χρονη Σβετλάνα ευχαριστεί τον κόσμο, που την στηρίζει στον αγώνα της.

Η Τιχανόφσκαγια εισήλθε στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μετά την φυλάκιση του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ Σεργκέι, ο οποίος σκόπευε να είναι υποψήφιος. Η  πρώην καθηγήτρια αγγλικών υποστήριξε την Κυριακή, το βράδυ ότι «η πλειοψηφία» των συμπολιτών της την υποστηρίζει.

Η 37χρονη είπε ότι αναγκάστηκε να στείλει εκτός Λευκορωσίας σε ευρωπαϊκή χώρα, που αρνήθηκε να αποκαλύψει, τον δεκάχρονο γιο της και την πεντάχρονη κόρη της μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της και τα παιδιά της. «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα: “θα σε βάλουμε στη φυλακή και τα παιδιά σου σε ορφανοτροφείο. Δίστασα προς στιγμήν κι έφθασα στο σημείο να σκέφτομαι να τα παρατήσω», είχε πει προ ημερών. Η φυγή της Τιχανόφσκαγια δεν αναμένεται, πάντως, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, να επηρεάσει το κύμα διαδηλώσεων που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα.

Ήταν η ίδια ένα από τα παιδιά του Τσέρνομπιλ

Η Τιχανόφσκαγια ήταν ένα από τα λεγόμενα «παιδιά του Τσέρνομπιλ», που επηρεάστηκε άμεσα ή έμμεσα η υγεία τους από την εκλυθείσα ραδιενέργεια μετά το δυστύχημα του 1986 στην Ουκρανία και τα οποία φιλοξένησαν για αρκετό διάστημα οικογένειες στην Ιρλανδία.

Οργισμένη για την φυλάκιση του συζύγου της και δυναμική κατά του Λουκασένκο.

Η 37χρονη πρώην δασκάλα Αγγλικών και νοικοκυρά κατάφερε, χωρίς να διαθέτει πολιτική εμπειρία, να ενώσει πίσω από την υποψηφιότητά της διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και να προσελκύσει χιλιάδες οπαδούς στις προεκλογικής της συγκεντρώσεις – ένδειξη, όπως είχε πει η Τιχανόφσκαγια – της επιθυμίας της κοινής γνώμης για αλλαγή μετά από 26 χρόνια διακυβέρνησης του Λουκασένκο.

Η ίδια χαρακτήρισε εαυτήν «σύμβολο αλλαγής» προεκλογικά. «Ο κόσμος δεν βλέπει στο πρόσωπό μου άλλον ένα πολιτικό διψασμένο για εξουσία, αλλά ένα μέσο πολίτη, όπως εκείνη και τους αρέσει αυτό. Καταλαβαίνουν ότι δεν θέλω τίποτε για τον εαυτό μου», είπε .

Οι διαδηλώσεις κατά της νίκης του Λευκορώσου προέδρου, ο οποίος εξελέγη για μια έκτη προεδρική θητεία, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και διαλύονται από την αστυνομία,

Η Λιθουανία, χώρα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Προσφέρει συχνά καταφύγιο σε προσωπικότητες της λευκορωσικής ή της ρωσικής αντιπολίτευσης.

“Είμαι έτοιμη να ηγηθώ της Λευκορωσίας”

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε την δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και επιβολής του νόμου να αλλάξουν πλευρά, εγκαταλείποντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι η παρελθούσα συμπεριφορά τους θα συγχωρεθεί, αν το κάνουν αυτό.

Το βίντεο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά τη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Μινσκ πολιτών της Λευκορωσίας, που φώναζαν συνθήματα όπως “Παραιτήσου!”, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά της επανεκλογής στην προεδρία με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, πριν από μια εβδομάδα του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας.

Η πρώην καθηγήτρια αγγλικών έχει γίνει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης κατά του Λουκασένκο, ο οποίος αγωνίζεται να περιορίσει ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.

Ο Πούτιν κοντά στον Λουκασένκο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Κυριακή, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Λουκασένκο ότι η Μόσχα προτίθεται να βοηθήσει την Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, και ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση καθώς η Λευκορωσία φιλοξενεί αγωγούς από τους οποίους μεταφέρονται καύσιμα που εξάγει η Μόσχα στη Δύση και θεωρείται επίσης μια ουδέτερη ζώνη απέναντι στο ΝΑΤΟ.