Νέο πρόσωπο στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ είναι η Κάμαλα Χάρις, αφού ο Τζο Μπάιντεν έφερε τα πάνω κάτω στις αμερικανικές εκλογές και αποσύρθηκε από την κούρσα, αφού επέμενε σθεναρά επί εβδομάδες ότι θα παραμείνει υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Πλέον, η Κάμαλα Χάρις, γράφει το BBC στην ανάλυσή του για την επόμενη ημέρα, είναι ένα ρίσκο, το οποίο όμως πολλοί Δημοκρατικοί θα θελήσουν να αναλάβουν.

Οι πιθανότητες να είναι η Κάμαλα Χάρις υποψήφια των Δημοκρατικών εκτοξεύτηκαν μετά και τη δημόσια υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος της παρείχε την πλήρη στήριξή του, λέγοντας ότι η απόφασή του να την κάνει αντιπρόεδρο πριν από 4 χρόνια ήταν η καλύτερη που πήρε ποτέ.

Η ίδια απάντησε λέγοντας ότι είναι τιμή της να έχει την υποστήριξή του και ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το πιθανότερο, εκτιμά το BBC, είναι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί να συνταχθούν με τον πρόεδρο Μπάιντεν και να υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις, για να αποφύγουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, λιγότερο από έναν μήνα από το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Γιατί να στηρίξουν την Καμάλα Χάρις

Όπως γράφει το BBC, υπάρχουν πρακτικοί και πολιτικοί λόγοι που οι Δημοκρατικοί θα θελήσουν -πιθανότατα- να στηρίξουν εν τέλει την Κάμαλα Χάρις.

Είναι η επόμενη στη συνταγματική σειρά διαδοχής. Η οπτική της παράκαμψης της πρώτης μαύρης γυναίκας στο προεδρικό ψηφοδέλτιο θα ήταν τρομερή για το κόμμα.

Η Κάμαλα σε περίπτωση επίσης που επιλεγεί θα έχει αμέσως πρόσβαση στα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, γράφει το BBC. Οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα ποσοστά αποδοχής της Χάρις είναι περίπου τόσο χαμηλά όσο και αυτά του Μπάιντεν.

Και σε αναμετρήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει περίπου την ίδια απόδοση με τον Μπάιντεν.

Τι έκανε ως αντιπρόεδρος

Δεύτερον, η Χάρις αντιμετώπισε δυσκολίες ως αντιπρόεδρος. Στις αρχές της διακυβέρνησης Μπάιντεν, της ανατέθηκε η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Αυτή ήταν μια τρομακτική πρόκληση, και μια σειρά από λάθη και λανθασμένες δηλώσεις της προκάλεσαν οξύτατη κριτική. Και παρότι χειρίστηκε πολύ καλύτερα το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση στη συνέχεια, οι πρώτες εντυπώσεις από το χειρισμό του μεταναστευτικού έμειναν.

Τρίτο αρνητικό το γεγονός ότι είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 και δεν τα κατάφερε.

Ενώ φαινόταν να πηγαίνει καλά αρχικά, ένας συνδυασμός άστοχων συνεντεύξεων, έλλειψης σαφώς καθορισμένου οράματος και κακής διαχείρισης της καμπάνιας της, την οδήγησαν να εγκαταλείψει την κούρσα πριν καν τις πρώτες προκριματικές εκλογές.

Και σημειώνει το BBC: «Η επιλογή της Χάρις αποτελεί ρίσκο για τους Δημοκρατικούς, αλλά σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν ασφαλείς επιλογές. Και το διακύβευμα -μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- είναι το μεγαλύτερο που θα μπορούσε».

Τι θα γίνει στο συνέδριο

Το συνέδριο των Δημοκρατικών θα μπορούσε να είναι χαοτικό αλλά και συναρπαστικό. Υπό αυτές τις συνθήκες -που ακόμη διαμορφώνονται- το συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα στο Σικάγο θα έχει ενδιαφέρον. Ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί συνταχθούν με τη Χάρις, είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς την έκβαση του συνεδρίου.

Και αν η Χάρις δεν καταφέρει να ενώσει το κόμμα, το συνέδριο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολιτικό ελεύθερο παιχνίδι, με διάφορους υποψηφίους να διαγωνίζονται για το χρίσμα μπροστά στις κάμερες και πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συναρπαστικό πολιτικό θέατρο, ζωντανό και απρόβλεπτο, με τρόπο που το αμερικανικό κοινό δεν έχει ξαναδεί.

Αλλάζει και ο σχεδιασμός των Ρεπουμπλικανών

Το φετινό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών κύλησε κατά τα προβλεπόμενα, εστιάζοντας την κριτική του στον Τζο Μπάιντεν. Και τώρα αποδεικνύεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί στόχευαν τον λάθος άνθρωπο.

Με την είδηση της εγκατάλειψης της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν, το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ, ανατράπηκε.

Οι Ρεπουμπλικανοί πέρασαν μια ολόκληρη εβδομάδα με προσεκτικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις, εστιάζοντας στις αδυναμίες του Μπάιντεν, που πλέον δεν θα τον έχουν αντίπαλο.

Όπως και να ‘χει τώρα, όμως, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι κάποιος πολύ νεότερος από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Μια στρατηγική ισχυρού εναντίον εύθραυστου απέναντι στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ή σε έναν από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες που αναφέρονται ως πιθανοί διάδοχοι του Μπάιντεν απλώς δεν θα έχει την ίδια απήχηση. Αν η Χάρις είναι η υποψήφια, οι Ρεπουμπλικανοί θα τη συνδέσουν με αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Και σημειώνει, ακόμη, το BBC για κάτι που ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος, οι Ρεπουμπλικανοί είναι βέβαιο ότι θα κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς ότι συγκάλυψαν τις ηλικιακές αδυναμίες του Μπάιντεν – και ότι έθεσαν το έθνος σε κίνδυνο. Σε αυτό το σημείο, όλοι πετάνε στα τυφλά, καθώς απομένουν μόλις λίγοι μήνες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές».

Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις

Η πορεία της Κάμαλα Χάρις από εισαγγελέας σε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί μνημείο ισορροπιών, συμβιβασμών, έξυπνων ελιγμών και καλού timing. Η συμπεριφορά της, ιδιαίτερα απέναντι στο προσωπικό της έχει συχνά επικριθεί, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας.

Εδώ θα παρατίθεται το επίσημο βιογραφικό της αντιπροέδρου και -μάλλον- υποωήφιας προέδρου των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει και άλλο δημοσίευμα με το oppsition research στην Καμάλα Χάρις.

Η ζωή και η εκπαίδευση

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από την Σιαμάλα Γκοπαλάν, ερευνήτρια καρκίνου από την Ινδία, και τον Ντόναλντ Χάρις, καθηγητή οικονομικών από την Τζαμάικα. Μεγάλωσε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, επισκεπτόμενη συχνά την Ινδία και παρακολουθώντας μαθήματα στις Αφροαμερικανικές Εκκλησίες Βαπτιστών. Η Χάρις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ με πτυχίο πολιτικών επιστημών και οικονομικών και στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο νομικής από τη Νομική Σχολή Χέιστινγκς το 1989.

Πρώιμη Καριέρα

Η Χάρις ξεκίνησε την καριέρα της στο Γραφείο Εισαγγελέα της Επαρχίας Αλαμέντα, ειδικευόμενη στη δίωξη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Το 2004, εξελέγη Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, όπου ίδρυσε καινοτόμα προγράμματα όπως ένα που παρείχε εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες σε παραβάτες πρώτης φοράς ναρκωτικών. Αυτό το πρόγραμμα έγινε εθνικό μοντέλο (The White House) (Berkeley News).

Άνοδος στην Πολιτική

Η πολιτική άνοδος της Χάρις συνεχίστηκε όταν εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια το 2010, θέση που κατείχε μέχρι το 2017. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, αντιμετώπισε θέματα όπως η κατάχρηση κατασχέσεων κατοικιών, εξασφαλίζοντας διακανονισμό ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Καλιφορνέζους, και υπερασπίστηκε τον Νόμο Προσιτής Φροντίδας. Η δουλειά της ως Γενική Εισαγγελέας ανέδειξε το εθνικό της προφίλ, δείχνοντας την αφοσίωσή της στη δικαιοσύνη και τη μεταρρύθμιση.

Γερουσία των ΗΠΑ

Το 2016, η Χάρις εξελέγη γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια. Ως γερουσιαστής, υπηρέτησε σε διάφορες σημαντικές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας και της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Ήταν γνωστή για την αυστηρή της ανάκριση κατά τις ακροάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακροάσεων των υποψηφίων για το Ανώτατο Δικαστήριο. Η Χάρις προώθησε νομοθεσίες που αφορούσαν θέματα όπως η πείνα, η ανακούφιση από τα ενοίκια, η φροντίδα της μητρικής υγείας, η υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων, η υποδομή και η κλιματική αλλαγή.

Αντιπροεδρία

Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές. Με τη νίκη τους, έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Αμερικανο-Νοτιοασιάτισσα που κατείχε το αξίωμα της Αντιπροέδρου. Ως Αντιπρόεδρος, η Χάρις έχει επικεντρωθεί σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τα δικαιώματα των γυναικών και την ασφάλεια από τα όπλα μέχρι τα δικαιώματα ψήφου και τη δικαιοσύνη για το περιβάλλον. Επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ σε πολλές διεθνείς δεσμεύσεις (The White House) (Berkeley News).

Πολιτικές Συνδέσεις και Σχέσεις

Οι πολιτικές συνδέσεις της Χάρις ήταν κυρίως με το Δημοκρατικό Κόμμα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ανέπτυξε σχέσεις με σημαντικές προσωπικότητες και οργανισμούς εντός του κόμματος.

Οι πρώιμες πολιτικές της σχέσεις περιλάμβαναν επιφανείς πολιτικούς και ακτιβιστές της Καλιφόρνια. Οι στενοί δεσμοί της με την κυβέρνηση Ομπάμα την βοήθησαν επίσης να ανέλθει στην εθνική πολιτική σκηνή, οδηγώντας τελικά στην επιλογή της ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν.

Παντρεμένη χωρίς παιδιά

Από το 2014 η Κάμαλα Χάρις είναι παντρεμένη με τον συνομήλικό της δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ. Για τον εβραϊκής καταγωγής νομικό είναι ο δεύτερος γάμος (έχει αποκτήσει δύο παιδιά), ενώ για τη Χάρις ο πρώτος.
Το ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει δικά του παιδιά, γιατί η Χάρις έχει δηλώσει ότι προέχει γι’ αυτήν η καριέρα της. Με την ορκωμοσία της Χάρις στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Έμχοφ θα γίνει ο πρώτος «δεύτερος κύριος των ΗΠΑ» (όπως αποκαλείται ο σύζυγος της αντιπροέδρου) και ο πρώτος σύζυγος αμερικανού αντιπροέδρου με εβραϊκή καταγωγή.