Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είχαν έναν εποικοδομητικό γύρο συνομιλιών με τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο νέοι Ευρωπαίοι Επίτροποι, που είναι αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης, επισκέφτηκαν την Άγκυρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο Επίτροποι έγιναν δεκτοί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Επιτρόπων, «η επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε χειροπιαστά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στη συνέχιση της εμπλοκής της και της συνεργασίας της με την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, βασικό στρατηγικό εταίρο και γείτονα».

«Η έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου στην ΕΕ αποτελεί μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση και η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής αποτελεί την απόδειξη γι αυτό», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο στον κόσμο πληθυσμό προσφύγων».

Ο αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιόχανσον επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους να παράσχουν την στήριξη που ήδη έχει συμφωνηθεί βάσει του μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Αναγνώρισαν επίσης ότι οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να εκπληρώνονται με την υποστήριξη της ΕΕ.

Και οι δύο πλευρές επαναδιατύπωσαν τη σταθερή προσήλωσή τους στην εφαρμογή όλων των πτυχών της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας του 2016 και στην συνεχή και ανανεωμένη δέσμευσή μεταξύ τους. (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)