Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν να συλληφθούν 176 στρατιωτικοί τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με το δίκτυο που η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πριν από τριάμισι χρόνια, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι φερόμενοι ως οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, βρίσκονται στο επίκεντρο της παρατεταμένης εκστρατείας καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στα μέσα του Ιουλίου του 2016, όταν σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Οι επιχειρήσεις των αρχών εναντίον του δικτύου, ή θρησκευτικού τάγματος, που αποκαλείται Χιζμέτ («Υπηρεσία») είναι ως ακόμα και σήμερα συχνές.

Η νέα επιχείρηση της αστυνομίας συντονίστηκε από τη Σμύρνη και είχε στο στόχαστρο στρατιωτικούς σε 49 τουρκικές επαρχίες, ανέφερε το πρακτορείο “Anadolou”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 143 λοχαγοί, ανάμεσά τους 97 εν ενεργεία, και 33 υπολοχαγοί, 11 εν ενεργεία. Έξι χειριστές μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συγκαταλέγονται στους ανθρώπους που διατάχθηκε να τεθούν υπό κράτηση, κατά την ίδια πηγή.

Ο Γκιουλέν, αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, διαψεύδει πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.

Οι καταδίκες σε βαριές ποινές

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε πριν από έξι μήνες σε ισόβια κάθειρξη 24 πρόσωπα, ανάμεσά τους έναν πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και έναν πρώην σύμβουλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες δίκες που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από τους συνολικά 224 κατηγορούμενους 17 καταδικάστηκαν σε 141 φορές ισόβια για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», τη δολοφονία 139 ανθρώπων και «απόπειρα δολοφονίας του προέδρου», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι περίπου 20 πρώην στρατηγοί. Από το σύνολο των 224 οι 176 βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, 35 είναι ελεύθεροι και 13 δικάστηκαν ερήμην.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ANADOLOU