Η Ολένα Ζελένσκα, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), μια οργάνωση που εκπροσωπεί 580 εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, να βοηθήσει στη διοργάνωση «πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία.

«Γνωρίζοντας την εμπειρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη διευθέτηση ανθρωπιστικών κρίσεων, σας ζητάμε να βοηθήσετε, κυρίως μέσω συνδεδεμένων υπηρεσιών, την Ουκρανία και τους Ουκρανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο», γράφει η Ζελένσκα σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Σας ζητώ πρώτα από όλα να γίνετε μεσολαβητές στη διοργάνωση πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών συγκεντρώνει 352 εκκλησίες και άλλες εκκλησιαστικές κοινότητες από σχεδόν 100 χώρες και εδάφη που περιλαμβάνουν τις περισσότερες ορθόδοξες εκκλησίες, μεγάλο αριθμό αγγλικανικών, βαπτιστικών, λουθηρανικών, μεθοδιστικών και μεταρρυθμιστικών Εκκλησιών, καθώς και πολλές ενωμένες και ανεξάρτητες εκκλησίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Το ΝΑΤΟ να θεσπίσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Νωρίτερα η πρώτη κυρία της Ουκρανίας μίλησε από το καταφύγιο όπου κρύβεται, ζητώντας από τον κόσμο να καλωσορίσει τους πρόσφυγες πολέμου και ικετεύοντας για μία ακόμη φορά το ΝΑΤΟ να θεσπίσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η 44χρονη Ζελένσκα μίλησε στο ABC News μέσω της εφαρμογής WhatsApp για λόγους ασφαλείας, καθώς η ίδια και τα παιδιά της παραμένουν σε έναν άγνωστο και ασφαλή χώρο, την ώρα που ο σύζυγός της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται στο Κίεβο.
Ολένα Ζελένσκα: «Φοβάμαι για τον σύζυγό μου»

Η πρώτη κυρία ξεκίνησε με ένα απλό μήνυμα, που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των πολιτών στην Ουκρανία αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Υποθέτω ότι το μήνυμά μου είναι ίδιο με αυτό που στέλνει ολόκληρος ο κόσμος. Μόνο δύο απλές λέξεις: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τον ΠΟΛΕΜΟ», έγραψε.

Η Ολένα Ζελένσκα, μητέρα δύο παιδιών, είναι πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλες αυτές τις ημέρες μοιράζεται εικόνες από ομαδικούς τάφους αλλά και από τις καταστροφές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, καλώντας τη Δύση να παρέμβει και να τερματίσει αυτό που περιέγραψε ως «γενοκτονία».

Μιλώντας στο ABC News, είπε ότι φοβάται για τον σύζυγό της, ο οποίος φέρεται να έχει επιζήσει από «περισσότερες από 12» απόπειρες δολοφονίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην αρχή της εισβολής, ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι είναι «ο στόχος νούμερο ένα» για τους Ρώσους δολοφόνους στο Κίεβο και ότι τα παιδιά του, η 17χρονη κόρη του και ο εννιάχρονος γιος του, είναι «το νούμερο δύο».

“Φοβάμαι για τον σύζυγό μου”

«Όπως κάθε γυναίκα στην Ουκρανία, φοβάμαι για τον σύζυγό μου. Κάθε πρωί πριν του τηλεφωνήσω, προσεύχομαι να πάνε όλα καλά. Ξέρω επίσης πόσο δυνατός και ανθεκτικός είναι. Είναι ικανός να αντέξει τα πάντα, ειδικά όταν υπερασπίζεται ανθρώπους και πράγματα που αγαπά», έγραψε η Ζελένσκα. «Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία στην Ουκρανία, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο»

Στη συνέχεια, επανέλαβε τις εκκλήσεις του συζύγου της προς το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, την οποία το ΝΑΤΟ απέρριψε λόγω φόβου ότι θα πυροδοτούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ζητάμε από το ΝΑΤΟ να κλείσει τον ουρανό μας για λογαριασμό όλου του λαού της Ουκρανίας ή τουλάχιστον να μας παράσχει αεροσκάφη ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε τον ουρανό μας μόνοι μας», έγραψε η Ζελένσκα.

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας απηύθυνε, επίσης, ένα μήνυμα προς τις Αμερικανίδες, ζητώντας τους να ανοίξουν τα σπίτια τους στις εκτοπισμένες οικογένειες της χώρας της.

«Μιλώ σε εσάς, τις γυναίκες της Αμερικής, και ζητώ να στηρίξετε τις γυναίκες και τα παιδιά της Ουκρανίας που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και αναζητούν καταφύγιο στη χώρα σας. Αυτές τις μέρες κάθε πράξη καλοσύνης και ανθρωπισμού είναι ζωτικής σημασίας, ενώ αγωνιζόμαστε γενναία για την ελευθερία στην Ουκρανία, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε η Ζελένσκα.

Δεν έκαναν αρκετά οι ηγέτες της δύσης

Στη συνέχεια, εγκάλεσε τους ηγέτες της Δύσης ότι δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι το υψηλό τίμημα για αυτή την αδράνεια ήταν ο θάνατος και η ταλαιπωρία όσων στοχοποιήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν όταν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα ουκρανικό μαιευτήριο.

«Σήμερα, η χώρα μας και οι πολίτες μας πληρώνουν πολύ υψηλό τίμημα για τη σιωπή και τον δισταγμό σχετικά με αυτό το θέμα. Ήταν αθώες γυναίκες και παιδιά στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Χάσαμε περισσότερα από 71 παιδιά εξαιτίας του ρωσικού πολέμου. Είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού» έγραψε η Ζελένσκα στο ABC News, και πρόσθεσε:

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στο Ιρπίν, στο Σούμι και σε άλλες πόλεις. Δεν έχουν νερό, φαγητό και φάρμακα. Ρώσοι στρατιώτες εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει εμείς να το σταματήσουμε. Και λέγοντας “εμείς”, εννοώ ολόκληρο τον κόσμο».

Οι ηγέτες παρατηρούν σιωπηλά εδώ και δεκαετίες

Η Ζελένσκα κάλεσε «τους πολίτες της Αμερικής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου» να θεωρήσουν τους ηγέτες τους υπεύθυνους, αν αυτοί δεν κάνουν κάποιο βήμα κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης, «επειδή παρατηρούν σιωπηλά εδώ και δεκαετίες, ενώ το καθεστώς όπου δεν μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου, που το έθνος έχει μετατραπεί σε σκλάβους, μεγάλωσε και ενισχύθηκε».

«Οι ηγέτες έχουν χάσει την ευκαιρία τους για σεβασμό. Εσείς, όμως, δεν την έχετε χάσει. Σήμερα, οι βασικές αποφάσεις για τη ζωή λαμβάνονται στα γραφεία των ανθρώπων που ΕΣΕΙΣ εκλέξατε ως ηγέτες στις χώρες σας. Είστε ΕΣΕΙΣ που τους δώσατε και συνεχίζετε να τους δίνετε το δικαίωμα να ενεργούν για λογαριασμό σας. Και όταν δεν ενεργούν, όταν αφήνουν τα παιδιά μας να πεθάνουν, είστε ΕΣΕΙΣ που τους δίνετε αυτό το δικαίωμα» πρόσθεσε η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και κατέληξε:

«Κάθε μέρα του αγώνα μας αυξάνεται το τίμημα που πληρώνει η Ουκρανία για τη διασφάλιση αυτών των αξιών. Σίγουρα, σε αυτόν τον αγώνα, ως έθνος, γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο σκληροί. Εύχομαι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να γίνουν πιο σημαντικές και πιο σκληρές».

(Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)