Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ολόκληρη την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, διεκδικώντας μια πρώτη αξιοσημείωτη νίκη επί του πεδίου έπειτα από πολλές ταπεινωτικές υποχωρήσεις τους τελευταίους μήνες.

“Ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου το βράδυ η απελευθέρωση της πόλης Σολεντάρ, η οποία είναι σημαντική για την συνέχιση των επιθετικών επιχειρήσεων” στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Η Σολεντάρ βρίσκεται σε απόσταση περίπου δεκαπέντε χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Μπαχμούτ, την οποία ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και μήνες.

“Ο πλήρης έλεγχος της Σολεντάρ επιτρέπει να αποκόψουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πόλη (Μπαχμούτ) στα νοτιοδυτικά, στη συνέχεια να αποκλείσουμε και να κλείσουμε σε έναν ‘θύλακα’ τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί”, πρόσθεσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάληψη της Σολεντάρ κατέστη δυνατή χάρη “στα διαρκή πλήγματα στον εχθρό” από την ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό.

Τα ρωσικά στρατεύματα “διεξήγαγαν αδιάκοπα επικεντρωμένα πλήγματα στις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη, εμποδίζοντας την μεταφορά εφέδρων, τον εφοδιασμό με πυρομαχικά, όπως και τις προσπάθειες απόσυρσης του εχθρού προς άλλες γραμμές άμυνας”, σημείωσε επίσης ο Κονατσένκοφ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές διεξήγαγαν “κρυφό ελιγμό” επιτιθέμενοι από “άλλη κατεύθυνση” στα ουκρανικά στρατεύματα στην Σολεντάρ, κάτι το οποίο επέτρεψε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, “την κατάληψη υψωμάτων και τον αποκλεισμό της πόλης από βορρά και νότο”.

Το Reuters μετέδωσε ότι δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το AFP μετέδωσε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από ανεξάρτητη πηγή.

Βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να αντιστέκονται στην Σολεντάρ έπειτα από μια “θερμή” νύχτα μαχών σε αυτό το πεδίο μάχης που έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο αιματηρά όλου του πολέμου.

Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες στην μάχη για την μικρή αυτή πόλη.

Η Μόσχα επιδιώκει το πρώτο μεγάλο κέρδος στο πεδίο των μαχών έπειτα από μισό χρόνο ταπεινωτικών υποχωρήσεων. Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία ρίχνει κατά κύματα στρατιώτες σε μια άσκοπη μάχη για μια βομβαρδισμένη έρημη γη, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγουμένως, προσθέτει παράλληλα το AFP, η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία βρίσκεται σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό με τον ρωσικό στρατό στον τομέα αυτόν, είχε ανακοινώσει ότι μόνον οι δικές της δυνάμεις έπαιρναν μέρος στην επίθεση στη Σολεντάρ.

Χθες εξάλλου, ο επικεφαλής της Wagner Εβγκένι Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι οι μαχητές του είχαν καταλάβει την Σολεντάρ, σε μια ανακοίνωση που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο ούτε από τον ρωσικό στρατό