Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ύστερα από το ξέσπασμα διαμαρτυριών για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Μαχσά Αμινί: Η 22χρονη που με τον θάνατό της ξεσήκωσε τις Ιρανές -Καίνε τις μαντίλες, κόβουν τα μαλλιά τους

Γυναίκες, πολλές από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τις μαντίλες τους, και άνδρες συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μασχάντ, το Ταμπρίζ, το Ραστ, το Ισφαχάν και το Κις.

Υπήρξαν αναφορές για διακοπές στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας σε μια προφανή προσπάθεια να καταπνίξουν την αυξανόμενη οργή. Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Issa Zarepour, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, είπε ότι υπήρξαν ορισμένοι «προσωρινοί περιορισμοί σε ορισμένα μέρη και για συγκεκριμένες ώρες».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και προχώρησε σε συλλήψεις για να διαλύσει πλήθη που έφτασαν ακόμη και τα 1.000 άτομα το βράδυ της Τρίτης. Το Irna ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα.

Διαμαρτυρίες έχουν κατακλύσει περιοχές της χώρας τις τελευταίες πέντε ημέρες μετά τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της (μαντίλα).

Σε βίντεο που δημοσιεύει η αγγλική έκδοση της «Al Arabiya», φαίνονται διαδηλωτές να απωθούν τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να τις αναγκάζουν να απομακρυνθούν από το σημείο.

Σε άλλο βίντεο, ένας διαδηλωτής ρίχνει βόμβα Μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, που προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει:

Συλλήψεις όσων διαδίδουν «fake news» ζητούν οι «Φρουροί της Επανάστασης»

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν κάλεσαν τη δικαιοσύνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας την Πέμπτη να προχωρήσουν σε διώξεις και προσαγωγές «όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» για την Μαχσά Αμινί.

Το κύμα οργής στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις του Ιράν δεν φαίνεται να κοπάζει, καθώς οι διαδηλωτές την Πέμπτη έβαλαν φωτιές σε αστυνομικά τμήματα και οχήματα, ενώ συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Σε δήλωσή τους, οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέφεραν:

«Ζητήσαμε από το δικαστικό σώμα να εντοπίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στον δρόμο και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας και να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά».

Γιατί ξέσπασαν οι διαδηλώσεις 

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξέσπασαν έπειτα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε καταγωγή από την επαρχία Κουρδιστάν.

Η Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα από την Αστυνομία Ηθών, επειδή δεν φορούσε με σωστό τρόπο τη μαντίλα της.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι η 22χρονη Αμινί αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όμως ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι έπεσε σε κώμα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, όσο βρισκόταν υπό κράτηση.

Η Μαχσά Αμινί, αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

«Μπλόκο» στα social media για τους διαδηλωτές στο Ιράν

Την ίδια ώρα, κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν ότι στις περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει οι διαδηλώσεις δεν υπάρχει πρόσβαση στα social media -στο WhatsApp και στο Instagram.

Χωρίς να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, οι διαδηλωτές δυσκολεύονται να δημοσιεύουν βίντεο που δείχνουν τη δράση τους και να επικοινωνούν το μήνυμά τους.

Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη χώρα, ενώ αναφέρονται προβλήματα και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Το Twitter και το Facebook έχουν ήδη απαγορευθεί στο Ιράν

Ένας εκπρόσωπος της Meta σχολίασε: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι στο Ιράν αποκόπτονται από τις υπηρεσίες διαδικτύου.

Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Instagram για να μείνουν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, να έχουν πρόσβαση σε έγκαιρες και σημαντικές πληροφορίες και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Ελπίζουμε το δικαίωμά τους να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο θα αποκατασταθεί γρήγορα».