Οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη νέους περιορισμούς στη ζωή των πολιτών και στην κυκλοφορία, αντιμέτωπες μ’ έναν ιό που δεν σταματά να διαδίδεται και επιβάλλονται γενικά ή μερικά lockdown στη Γαλλία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και αλλού , με νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η επιδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο. Οι ΗΠΑ, που αναμένουν αγωνιωδώς τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, έχουν τους περισσότερους νεκρούς (περισσότερους από 231.000).

Όμως η Ευρώπη είναι η ήπειροςς, όπου ο ιός διαδίδεται ταχύτερα: περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί, τα μισά από τα οποία κατανέμονται ανάμεσα στη Ρωσία, η οποία κατέγραψε σήμερα νέα ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιταλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην Ιταλία, η οποία φέρει ακόμη το τραύμα από το πρώτο κύμα της άνοιξης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε τη νύκτα ένα διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται από αύριο, Πέμπτη, σε όλη την εθνική επικράτεια απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 30.550 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 352 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 211.831 διαγνωστικά τεστ και από την αρχή της πανδημίας έχουν τη ζωή τους 39.764 άνθρωποι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων βρίσκονται 2.292 ασθενείς. Χθες τα περιστατικά ήταν 28.244, και 353 οι θάνατοι.

Οι υπεύθυνοι του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τονίζουν ότι «σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις περιφέρειες, έστω και αν η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Αγγλία: Lockdown για ένα μήνα

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το λοκντάουν, διάρκειας ενός μήνα, στην Αγγλία, υπερψηφίζοντας το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε. Ταυτόχρονα ωστόσο οι Εργατικοί επέκριναν τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι άργησε πάρα πολύ να πάρει μέτρα. Από την άλλη, στελέχη των Συντηρητικών επικρίνουν τον Τζόνσον γιατί θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά.

Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλους 492 θανάτους από Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις 13 Μαΐου. Επίσης, καταγράφηκαν 25.177 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

Μετά τη Γαλλία, όπου ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 συνεχίζει να αυξάνεται με τους 430 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, το βράδυ, η Γερμανία και επίσης το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να μπουν αύριο, Πέμπτη, σε lockdown.

Οι αγγλικές παμπ, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής, σερβίρουν σήμερα τις τελευταίες μπύρες πριν κλείσουν για τουλάχιστον έναν μήνα.

Στην Πορτογαλία, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας εισήλθε σήμερα σε νέο lockdown, πιο ελαφρύ απ’ ό,τι αυτό της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα.

Το νέο lockdown αφορά περίπου το 70% ενός πληθυσμού περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η Ολλανδία σκλήρυνε τους περιορισμούς, κλείνοντας για δύο εβδομάδες τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τους ζωολογικούς κήπους, τα σεξ-κλαμπ και άλλους χώρους που υποδέχονται κοινό.

Η Αυστρία, όπου μια ισλαμιστική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ζει πλέον με νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται το πολύ σε δύο νοικοκυριά.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επέβαλε την επιστροφή στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που του επιτρέπει να κυβερνά με διατάγματα, εκφράζοντας φόβους για κορεσμό των νοσοκομείων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Πέτερ Σιγιάρτο βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

Η Τουρκία επιβάλλει πλέον στα εστιατόριά της, τους πολιτιστικούς χώρους και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν πριν από τις 22:00.

Η Ρωσία κατέγραψε από την πλευρά της σήμερα 19.768 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 398 θανάτους, σπάζοντας ρεκόρ τα οποία είχε καταγράψει πριν από μερικές ημέρες.

Όμως οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως δεν προβλέπουν μείζονα μέτρα εγκλεισμού στη χώρα, η οποία έχει καταγράψει 1.693.454 κρούσματα και 29.217 θανάτους από την αρχή της επιδημίας.

Και τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τα μέτρα τους, προκαλώντας μερικές φορές τον θυμό των πληθυσμών, η Φινλανδία καταγράφει μια εντελώς διαφορετική τάση: το ποσοστό των μολύνσεων μειώνεται και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ευρέως τους περιορισμούς.

Σε καραντίνα  ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Σε καραντίνα τέθηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, καθώς είχαν επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο αξιωματούχοι είχαν την Δευτέρα το βράδυ συνάντηση με ξένη αποστολή, μέλος της οποίας διαγνώσθηκε εκ των υστέρων θετικό στον κορονοϊό. Το υπουργείο ενημερώθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σήμερα και όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Νωρίτερα σήμερα, για τον ίδιο λόγο, ακυρώθηκε και το προγραμματισμένο για το μεσημέρι γεύμα εργασίας του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο, το πρώτο μοριακό τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Μάας ήταν αρνητικό, ενώ έχουν ενημερωθεί ήδη όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Διευκρινίζεται ακόμη ότι κατά την συνάντηση είχαν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων. Ο Χάικο Μάας, όπως και την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε καραντίνα για τον ίδιο λόγο, θα παραμείνει σε κατοικία στο Βρανδεμβούργο. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)