Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως στη Σαουδική Αραβία, όπου χθες, Κυριακή (23/6) ανακοινώθηκε ότι πάνω από 1.300 πιστοί έχασαν τη ζωή τους λόγω της έντονης ζέστης, κατά τη διάρκεια του φετινού θρησκευτικού Χατζ στη Μέκκα.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.301, με το 83% να μην έχουν άδεια να κάνουν Χατζ (ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα) και να έχουν περπατήσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από το φως του ήλιου, χωρίς κατάλληλη προστασία», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο απολογισμός ξεπέρασε τους 1.100 νεκρούς που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα το Γαλλικό Πρακτορείο σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωμάτες.

Οι νεκροί προέρχονταν από περισσότερες από 10 χώρες που εκτείνονται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδονησία, ενώ ορισμένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να ενημερώνουν σχετικά.

Αιγύπτιοι οι περισσότεροι νεκροί

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είχαν καταγωγή από την Αίγυπτο. και ανέρχονται σε 672 ενώ 25 είναι οι αγνοούμενοι. Περισσότεροι από 630 εξ αυτών δεν ήταν εγγεγραμμένοι προσκυνητές. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η αιτία θανάτου στις περισσότερες περιπτώσεις σχετιζόταν με τη ζέστη.

Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα φέτος ανέβηκαν έως και 51,8 βαθμούς Κελσίου (125 βαθμούς Φαρενάιτ), σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ δεν είχε σχολιάσει δημόσια τους θανάτους ούτε είχε δώσει τον δικό του απολογισμό μέχρι την Κυριακή.

Την Παρασκευή, ένας ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο έναν μερικό απολογισμό 577 θανάτων για τις δύο πιο πολυσύχναστες ημέρες του Χατζ, στις 15 Ιουνίου, όταν οι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν για ώρες προσευχής στον καυτό ήλιο στο όρος Αραφάτ και στις 16 Ιουνίου, όταν συμμετείχαν στο τελετουργικό «λιθοβολισμός του διαβόλου» στη Μίνα.

«Το κράτος δεν απέτυχε, αλλά υπήρξε μια εσφαλμένη εκτίμηση από την πλευρά των ανθρώπων που δεν εκτιμούσαν τους κινδύνους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η διαχείριση του φετινού Χατζ και το «θερμικό στρες»

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ Αλ Τζαλάτζελ, χαρακτήρισε «επιτυχημένη» τη διαχείριση του φετινού Χατζ, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας «παρείχε περισσότερες από 465.000 εξειδικευμένες υπηρεσίες θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων 141.000 υπηρεσιών σε όσους δεν έλαβαν επίσημη άδεια να κάνουν Χατζ». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πόσους θανάτους απέδωσαν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι στη ζέστη.

«Το σύστημα υγείας αντιμετώπισε πολλές περιπτώσεις θερμικού στρες φέτος, με ορισμένα άτομα να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό φροντίδα. Μεταξύ των νεκρών ήταν αρκετοί ηλικιωμένοι και χρόνια άρρωστα άτομα», είπε μιλώντας στο SPA.

Τι είναι το χατζ για τους μουσουλμάνους -1,8 εκατ. προσκυνητές

Το Χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν φέτος, αριθμός παρόμοιος με πέρυσι, και ότι 1,6 εκατομμύρια προέρχονταν από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν μειωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια οι τελετουργίες κυρίως στην ύπαιθρο, στη Σαουδική Αραβία. Ο χρόνος του Χατζ προχωρά περίπου 11 ημέρες κάθε χρόνο κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα τον Ιούνιο, ενδεχομένως σε ψυχρότερες συνθήκες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσίευσε το Geophysical Research Letters, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το θερμικό στρες για τους προσκυνητές του χατζ θα ξεπεράσει το «όριο ακραίου κινδύνου» από το 2047 έως το 2052 και από το 2079 έως το 2086, «με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση όσο προχωρά ο αιώνας»