Τα διαδοχικά μπαράζ αιματηρών εκρήξεων στο Λίβανο επιδεινώνουν την κατάσταση δημιουργώντας νέα δεδομένα στον πόλεμο, καθώς συσκευές ασύρματης επικοινωνίας εκρήγνυνται μαζικά στα χέρια των χρηστών τους: μελών της Χεζμπολάχ αλλά και πολιτών.

Μέχρι στιγμής 14 νεκροί και 450 τραυματίες είναι ο απολογισμός του χθεσινού κύματος εκρήξεων των μπαταριών ασυρμάτων γουόκι-τόκι, ενώ προχθές από εκρήξεις βομβητών έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν, με εκατοντάδες χαροπαλεύουν.

Οι αιματηρές επιχειρήσεις, φάνηκε να αποδιοργανώνουν τη Χεζμπολάχ, την ώρα που μαίνεται για 11ο μήνα ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ενισχύοντας τους φόβους για κλιμάκωση στα σύνορα με το Λίβανο και τον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής περιφερειακής σύγκρουσης.

Μια νέα φάση στον πόλεμο

«Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από βάση της πολεμικής αεροπορίας.

Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε. Σύμφωνα με το BBC η 98η Μεραρχία των IDF μετακινήθηκε ήδη στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξωθεί τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, δήλωσαν ότι επιδιώκουν μέσω διπλωματίας να αποτρέψουν κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε αναφέρει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο «να κάνει κάτι στο Λίβανο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Η ίδια η επιχείρηση αποτέλεσε έκπληξη για την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα.

Εξερράγησαν και αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ

Η δεύτερη υβριδική επίθεση που σημειώθηκε χθες υπήρξε πιο διευρυμένη καθώς εξερράγησαν όχι μόνο ασύρματοι, αλλά και αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ.

Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις της Τετάρτης στο Λίβανο πραγματοποιήθηκε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για μέλη της που είχαν σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα, όταν χιλιάδες βομβητές της οργάνωσης εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, τραυματίζοντας πολλούς μαχητές της.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στα νότια προάστια της Βηρυτού δήλωσε ότι είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν βιαστικά τις μπαταρίες από κάθε γουόκι-τόκι που δεν είχε εκραγεί, πετώντας τα εξαρτήματα σε μεταλλικά βαρέλια και σε λάκους για να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις.

Το Ισραήλ μετακινεί στρατό στο βορρά μετά το διπλό κύμα φονικών εκρήξεων στο Λίβανο – Μιλά για «νέα εποχή» στον πόλεμο

Σημειώνεται πως η Χεζμπολάχ είχε στραφεί στη χρήση βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγει την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων από τους Ισραηλινούς.

Οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια, για το πώς φύτεψε το Ισραήλ εκρηκτικά στους ασυρμάτους, την ώρα που το  Τελ Αβίβ τηρεί «σιγή ασυρμάτου».

Οι ασύρματοι είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο που η οργάνωση αγόρασε και τους βομβητές, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Καταργημένα μοντέλα “made in Japan” τα γουόκι – τόκι

Τα υπολείμματα των κατεστραμμένων γουόκι-τόκι φέρουν ετικέτες με την επωνυμία «ICOM» και “made in Japan”. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ICOM είναι μια εταιρεία ραδιοεπικοινωνιών και τηλεφωνίας με έδρα την Ιαπωνία.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η παραγωγή του μοντέλου IC-V82, το οποίο φαινόταν να είναι το μοντέλο στις εικόνες, καταργήθηκε σταδιακά το 2014.

Το Ισραήλ μετακινεί στρατό στο βορρά μετά το διπλό κύμα φονικών εκρήξεων στο Λίβανο – Μιλά για «νέα εποχή» στον πόλεμο

Στις εκρήξεις της Τρίτης, πηγές δήλωσαν ότι Ισραηλινοί κατάσκοποι πυροδότησαν με τηλεχειρισμό εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε μια παραγγελία της Χεζμπολάχ για 5.000 βομβητές προτού εισαχθούν στη χώρα.

Τραυματίστηκε και ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Λίβανο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή για τις επιθέσεις μετά από αίτημα αραβικών κρατών.

Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Λίβανο τραυματίστηκε επιφανειακά από τις εκρήξεις της Τρίτης, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Αλλά οι New York Times την Τετάρτη ανέφεραν ότι έχασε το ένα μάτι και το άλλο τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο βομβητής του εξερράγη.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε σε επιστολή του την Τετάρτη ότι η χώρα «επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου ώστε να λάβει απαιτούμενα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για να απαντήσει» στην επίθεση.