Τον κατήγγειλε ο στρατηγός Χαφτάρ με ανακοινώσεις, αναφέροντας ότι έτσι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να νομιμοποιήσει το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες.-

……………………………………………………………………………………………

Ως τέχνασμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ  Ερντογάν για να έχει ρόλο στην Λιβύη και να ελέγχει εμμέσως την εκεί κατάσταση κατήγγειλε  ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ την διαδικασία μεσολάβησης για ειρήνευση στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο χώρα της Αφρικής.

Αυτή η προσπάθεια του Ερντογάν αποτέλεσε και την αιτία για την οποία αποχώρησε ο Χαφτάρ από τις συνομιλίες στη Μόσχα, θέτοντας εν αμφιβόλω την εύθραυστη εκεχειρία που είχε τεθεί σε ισχύ το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο αλ Σάρατζ μονόγραψε το κείμενο μετά από μια ημέρα εντατικών διαπραγματεύσεων με την Ρωσία και την Τουρκία να αναλαμβάνουν από τη Δύση την πρωτοβουλία των κινήσεων για τον τερματισμό της εννιάμηνης σύρραξης γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Καταγγελίες του Χαφτάρ για τις βλέψεις της Τουρκίας στη Λιβύη

Το περιβάλλον του Χαφτάρ διεμήνυσε μέσω λογαριασμού στο twitter που υποστηρίζει τον ίδιο και τις δυνάμεις του (δηλαδή τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, LNA) ότι η συμφωνία δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτή, επειδή η Τουρκία επιχειρεί με αυτή να νομιμοποιήσει το ρόλο της στη Λιβύη, αφού προηγουμένως απαίτησε να αποσυρθούν άμεσα τα στρατεύματα του Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης.

«Ο Χαφτάρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία εις βάρος των ηρωικών θυσιών και φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για αρκετούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί ως εμπλεκόμενο μέρος στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (δηλαδή τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης) . Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χαφτάρ.