Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Σερβία το τελευταίο 2ωρο. Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα από χθες σχεδόν τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 326, ενώ δύο ασθενείς κατέληξαν.

Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.608 άνθρωποι και απεβίωσαν 780. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 441 ασθενείς εκ των οποίων οι 25 είναι διασωληνωμένοι.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Νέο Βελιγράδι όπου άρχισε να λειτουργεί το κλειστό στάδιο ΄΄Arena΄΄ ως νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και δεν γίνει συνήθεια η συνεχής χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Δραματική είναι η κατάσταση και στις γειτονικές χώρες.

Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, των 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων, από χθες επιβεβαιώθηκαν 718 νέα κρούσματα και απεβίωσαν 20 άνθρωποι. Όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug στη Σερβική Δημοκρατία (RS) της Βοσνίας το σύστημα υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξάντλησης.

Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας επέβαλε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και απαγόρευσε όλες τις συναθροίσεις πέραν των δέκα ατόμων.

Μέτρα στην Ιταλία – απαγόρευση στη Νάπολη

Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, δήλωσε ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρώμης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή αρμοδιότητάς του, με ισχύ από τις 11 το βράδυ.

Όπως και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό μπορεί να περιορίσει την διάδοση του κορωνοϊού, με τον δραστικό περιορισμό κυρίως των νυχτερινών εξόδων των νέων.

«Ζητήσαμε από την Ιταλική Πολιτική Προστασία 600 γιατρούς και 800 νοσηλευτές, και μέχρι τώρα μας απάντησαν ότι θα μας στείλουν 50 γιατρούς και 100 νοσηλευτές», τόνισε ο Ντε Λούκα.

«Πρόκειται για πόλεμο. Έστω και αν μέχρι τώρα τα πράγματα δεν είναι σε οριακή κατάσταση, αν προσποιηθούμε ότι πάνε όλα καλά, θα οδηγηθούμε σίγουρα στην καταστροφή», πρόσθεσε ο Μπρούνο Τζουκαρέλι, αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Νάπολης.

Ελβετία: Πάνω από 3.000 κρούσματα

Οι αρχές της Ελβετίας κατέγραψαν 3.008 νέα κρούσματα κορωνοϊού το 24ωρο που πέρασε, την ώρα που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται στη χώρα.

Με τα νέα κρούσματα SARS-CoV-2 που καταγράφηκαν, ο συνολικός αριθμός τους στην Ελβετία και στο γειτονικό Λίχτενσταϊν ανέρχεται τώρα σε 86.167, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η ελβετική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν επίσης 8 νέοι θάνατοι από την COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 1.845.

Βρετανία: 21.331 κρούσματα

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν άλλα 21.331 κρούσματα του νέου κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 18.804 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Άλλοι 241 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Χθες είχαν ανακοινωθεί 80 νέοι θάνατοι.