Οι ηγέτες Τουρκίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας συζήτησαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τις εξελίξεις στη Συρία και την μεταναστευτική κρίση, καθώς και πιθανές κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ», υπογράμμισε η τουρκική προεδρία.

Η επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματιστεί μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ, αφότου η Τουρκία δήλωσε, στις 28 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα τους κρατά πλέον στο έδαφός της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία προέβλεπε ως αντάλλαγμα βοήθεια της ΕΕ.
Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και φοβάται πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν άλλα 3 εκατομμύρια ανθρώπους στα σύνορά της από την ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, καθώς και από τη Συρία, μετανάστες, που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.
Ηγέτες της ΕΕ είπαν στον Ερντογάν, σε επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αν η Άγκυρα θέλει να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την Ένωση. (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)