Λυσσαλέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την νύχτα, λίγο πριν ξημερώσει η 13η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους, λίγες ώρες πριν την κατάπαυση πυρός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση σε πολλές ουκρανικές περιοχές, με το Σούμι να περνά πολύ δύσκολες ώρες, την ώρα που στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίζονται σφοδρές μάχες και η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει δραματική.

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα από το βράδυ της Δευτέρας, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με την κατάσταση στην Ουκρανία να γίνεται ολοένα και πιο τραγική.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στο Facebook, αλλά και του ανταποκριτή του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην πόλη, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει διαρκής κίνηση ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το ουκρανικό πρακτορείο, από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές χτυπήθηκαν και κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων ολοσχερώς, ενώ δυστυχώς σκοτώθηκαν και 10 άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά.

«Οι άντρες μας πολέμησαν εναντίον ισχυρής δύναμης εχθρικών στρατιωτικών οχημάτων. Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε. Κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, 4 νεαροί άνδρες μας σκοτώθηκαν σε μια άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ζιβίτσκι.

 Κατάπαυση πυρός στις 9:00 το πρωί

Όλα αυτά, μόλις μερικές ώρες προτού ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία.

Η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9:00 σήμερα το πρωί, ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 Νέος βομβαρδισμός σε πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο

Ωστόσο, παγκόσμια ανησυχία σήμανε εκ νέου, αφού όπως επιβεβαίωσε και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σημειώθηκε νέα βομβιστική επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο.

Πρόκειται για την πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση στην περιοχή, η οποία μάλιστα υπέστη ζημιές από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με Οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».