Σχηματισμός κυβέρνησης με εκπλήξεις επιτυγχάνεται στη Γερμανία με την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών σε στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών και του υπουργείου εξωτερικών στην συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων.

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε ο υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος Καγκελάριος.
Όπως ανακοίνωσαν  οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους.

Οικονομικων ο Κριστιάν Λίντνερ, από τους Φιλελεύθερους

Όπως ήταν αναμενόμενο, νέος καγκελάριος αναλαμβάνει ο Όλαφ Σολτς, ενώ την κρίσιμη θέση του υπουργού των Οικονομικών ο «σκληρός» για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Κριστιάν Λίντνερ, από τους Φιλελεύθερους.

Η Αναλένα Μπέρμποκ στο εξωτερικών υπέρ της Ελλάδας

Από την άλλη πλευρά, οι Πράσινοι, με συγκροτημένες θέσεις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, παίρνουν πέντε υπουργεία υπό τον έλεγχό τους, με την συμπρόεδρο του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ να παίρνει το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, άλλωστε, η «σταρ» των Πρασίνων παραμέρισε την κλιματική αλλαγή, πλασάροντας λίγο πολύ τον εαυτό της ως ειδική πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Φίλοι και αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι παρά τη διοικητική απειρία της έχει βάλει το κεφάλι κάτω, μελετώντας σκληρά.

Μεταξύ των θέσεων που έχει εκφράσει, κάποιες αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα:  Μπορεί ο «αλά Σόιμπλε»Λίντνερ ως υπουργός Οικονομικών να έχει τον πρώτο λόγο για τα ευρωομόλογα, που είναι στην ατζέντα των Πρασίνων , αλλά το το τρίτο κόμμα  της Μπούντεσταγκ θα μετέχει στις εσωτερικές συζητήσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, οι Πράσινοι είχαν υιοθετήσει μία πολύ πιο αλληλέγγυα στάση έναντι των δεινοπαθούντων Ελλήνων. Είχαν, μάλιστα, ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. 
Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών. Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.