Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 3.693 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 93.317 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 348.718 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 13.373.174 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως τον Απρίλιο επαπειλείται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές εξαιτίας της Covid-19. Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει τη χώρα.

Η Χιλή πληρώνει την χαλάρωση

Η Χιλή έχει κλείσει τα σύνορά της  λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ (7.830, 193 θάνατοι).

Η Χιλή, με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων (1.003.406) και μετρά 23.328 θανάτους από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στις 3 Μαρτίου του 2020.

Την ίδια ώρα, η χώρα συνεχίζει τους μαζικούς εμβολιασμούς και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ωστόσο, η χαλάρωση του πληθυσμού μπροστά στην ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά το καλοκαίρι και πολυάριθμες άλλες δραστηριότητες, όπως και η παρουσία των βρετανικών και βραζιλιάνικων στελεχών στη χώρα, εξηγεί αυτήν την άνευ προηγουμένου αύξηση των μολύνσεων.

Το Ισραήλ αναθάρρησε πολύ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 247 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 835.437.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 15 ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.277 νεκρούς μέχρι στιγμής στη χώρα.

Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 279 από το σύνολο των 438 που νοσηλεύονται. Είναι ο χαμηλότερος από την 1η Δεκεμβρίου. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.494. Ο δείκτης αναπαραγωγής του νέου κορωνοϊού, ή R0, μειώθηκε στο 0,76.

Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία θεωρείται μια από τις ταχύτερες στον κόσμο, τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους έχουν λάβει περίπου 5,3 εκατομμύρια πολίτες – ή περίπου το 57% του πληθυσμού του Ισραήλ – από την έναρξή της την 20ή Δεκεμβρίου.

Η Πορτογαλία τα καταφέρνει

Η Πορτογαλία τολμά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Επί δύο μήνες δεν επιτρεπόταν σχεδόν στους Πορτογάλους να ξεμυτήσουν από τα σπίτια τους. Από τις αρχές Μαρτίου όμως η Λισαβόνα εφαρμόζει οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, βάσει του οποίου μέχρι τις 3 Μαΐου η χώρα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκαν 885 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με τον αριθμό των νεκρών να καταρρίπτει παγκόσμιο ρεκόρ: Έως και 30 άνθρωποι ανά 1.000.000 έχαναν καθημερινά τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων και το πάγωμα της δημόσιας ζωής η κυβέρνηση Κόστα πέτυχε να περιορίσει τα κρούσματα σε 30 ανά 100.000.

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Χωρίς λόγο δεν επιτρεπόταν η έξοδος από το σπίτι από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν η αγορά τροφίμων, οι μετακινήσεις προς το χώρο εργασίας, τα σχολεία και η άθληση.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Παρά τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ακόμα και σήμερα η μάσκα είναι υποχρεωτική για όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Κλειστά μουσεία και χώροι άθλησης

Η άθληση επιτρεπόταν από τα μέσα Ιανουαρίου στους πολίτες μόνο περιμετρικά γύρω από το σπίτι τους. Από την περασμένη Δευτέρα οι Πορτογάλοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν σπορ «χαμηλού ρίσκου», όπως πχ. τένις, γκολφ, κωπηλασία, και σερφ. Παράλληλα επιτρέπεται πλέον η επίσκεψη σε μουσεία και πάρκα τηρώντας βέβαια τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μόνο τα απαραίτητα ψώνια

Το τελευταίο δίμηνο έκλεισαν στην Πορτογαλία το λιανικό εμπόριο και η εστίαση. Τα σουπερμάρκετ πωλούσαν μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθώς και προϊόντα υγιεινής. Από τα μέσα Μαρτίου άνοιξαν κομμωτήρια και κουρεία, ενώ μέσα Απριλίου έρχεται η σειρά της εστίασης.

Υποχρεωτική τηλεργασία

Η κυβέρνηση υποχρέωσε τους εργοδότες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους την τηλεργασία. Εξαιρέθηκαν επαγγέλματα, στα οποία δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, όπως είναι για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Κλειστά σχολεία

Από τα τέλη Ιανουαρίου έβαλαν προσωρινά λουκέτο σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικοί σταθμοί. Μέσα Μαρτίου άνοιξαν πρώτα τα νηπιαγωγεία και στη συνέχεια οι δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού. Την περασμένη Δευτέρα επέστρεψαν στις τάξεις τους οι μαθητές της τρίτης και της τετάρτης δημοτικού.

Κλειστά σύνορα

Τα σύνορα με την Ισπανία παραμένουν κλειστά, ενώ αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς την Πορτογαλία. Όσοι ωστόσο έπρεπε να μετακινηθούν στο εξωτερικού, όφειλαν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, αλλά και να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημέρες ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τη διάρκεια παραμονής.

Η πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια αφορούν χώρες του Σένγκεν.

Ελευθερία στο Γιβραλτάρ με γενικό εμβολιασμό

Περπατάνε και μιλάνε στον δρόμο χωρίς μάσκα, πηγαίνουν ξανά στο γήπεδο: αυτή είναι η καθημερινότητα στον μικρό βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, μία από τις πρώτες περιοχές παγκοσμίως που έχει εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της κατά της covid-19.

Ο Ισπανός μάγειρας Ραφαέλ Κορντόν πηγαίνει καθημερινά να δουλέψει στο Γιβραλτάρ, μια περιοχή με σχεδόν 34.000 κατοίκους, στο νότιο άκρο της Ισπανίας, όπου μπόρεσε να εμβολιαστεί κατά της covid-19 όπως πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι.

“ Μοιάζει με όαση”, δηλώνει ο 63χρονος άνδρας, ο οποίος όταν περνά τα σύνορα νιώθει “ σαν να περνώ από έναν κόσμο σε έναν άλλο”.

Στην Ισπανία οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι ακόμη πολλοί και ο Κορντόν δηλώνει ότι νιώθει πως ζει “ σε ένα ενυδρείο με περιορισμούς στη μετακίνηση”.

Χάρη στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές στο Γιβραλτάρ παρά μόνο στους κλειστούς, δημόσιους χώρους, τα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυκτα έχει επίσης καταργηθεί, επιτρέποντας σε μπαρ και εστιατόρια να επαναλειτουργήσουν από την 1η Μαρτίου έπειτα από μήνες περιορισμών.

Χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο ανακοίνωσε την άρση από τη Δευτέρα του περιορισμού στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι στα μπαρ και τα εστιατόρια και από τις 16 Αρπιλίου την άρση του περιορισμού των συναθροίσεων σε 16 άτομα.

“ Επιχείρηση Ελευθερία”

Στο Γιβραλτάρ όπου 94 άνθρωποι πέθαναν από covid-19 και εντοπίστηκαν 4.300 κρούσματα κορονοϊού, κανένας ασθενής με covid δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες χάρη στον εμβολιασμό.

Με την ονομασία “ Επιχείρηση Ελευθερία”, η εκστρατεία εμβολιασμού επέτρεψε να χορηγηθεί ένα εμβόλιο κατά της covid-19 στο 85% των κατοίκων του Γιβραλτάρ.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 15.000 εργαζόμενους που πηγαίνουν καθημερινά στον θύλακα από την Ισπανία για να εργαστούν έχει επίσης λάβει μία από τις δύο δόσεις.

“ Είναι μεγάλη ανακούφιση”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Σαμάνθα Σακραμέντο. Η ίδια αποδίδει την ταχύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας στο μικρό μέγεθος του Γιβραλτάρ και την προμήθεια εμβολίων από τη Βρετανία.