Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αναχώρησε για την νέα κατοικία του στη Φλόριντα.

. Ο εκλεγμένος πρόεδρος φορώντας μάσκα, όπως και όλοι όσοι δίνουν το «παρών» στην τελετή, ανέβηκε αργά, συγκινημένος, τα σκαλιά του Καπιτωλίου και από εκεί μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ στάθηκαν να χαιρετήσουν.

Ο Μπάϊντεν, ο οποίος θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι, μετέβη το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Αργότερα, κατέφτασε στο Καπιτώλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ και την Καμάλα Χάρις, η οποία συνοδευτόταν κατά την είσοδό της από τον αστυνομικό του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος ξεχώρισε στις «μάχες» κατά των εισβολέων, πριν από μερικές ημέρες.

Στο Καπιτώλιο κατέφτασαν, επίσης, οι επίσημοι προσκλεκλημένοι -μεταξύ τους ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρυ Κλίντον, όπως και άλλοι επίσημοι, που έδωσαν νωρίτερα μέσω twitter τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν.

Η τελετή της ορκωμοσίας

Ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επρόκειτο να ορκιστούν περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδας. Πρώτα θα γίνει η ορκωμοσία του Μπάιντεν μπροστά από το Καπιτώλιο και θα ξεκινήσει με επίκληση από τον Λιό Τζ. Ο’Ντόνοβαν, πάστορα που έχει μακροχρόνια φιλία με την οικογένεια Μπάιντεν.

Στη συνέχεια η Άντρεα Χολ, πυροσβέστης από την Τζόρτζια που έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που προήχθη στη θέση του αρχηγού πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής της, θα είναι επικεφαλής της δήλωσης αφοσίωσης στη σημαία.

Θα ακολουθήσει ο εθνικός ύμνος από την Lady Gaga και η ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν θα διαβάσει ένα ποίημα. Στη συνέχεια ο αιδεσιμότατος Σιλβέστερ Μπίμαν, φίλος του Μπάιντεν και του γιου του που έχει φύγει από τη ζωή, θα δώσει την ευλογία του. Η τελετή περιλαμβάνει και εμφάνιση της Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία θα τραγουδήσει προς τιμήν του νέου προέδρου.

Η ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, θα γίνει από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ ενώ η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα γίνει από τον Τζον Ρόμπερτς, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη Βίβλο που είναι στην οικογένειά του από το 1893 ενώ η Χάρις θα ορκιστεί σε δύο Βίβλους. Η μία ανήκει στην αγαπημένη της γειτόνισσα Ρετζίνα Σέλτον και άλλη στον Θέργκουντ Μάρσαλ, του πρώτου αφροαμερικανού που ανέλαβε θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τζο Μπάιντεν: «Μια καινούργια ημέρα» στην Αμερική

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε  στο Twitter ότι μια “καινούργια ημέρα” ανατέλλει στην Αμερική, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να καταστήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της βασική του προτεραιότητα μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα.

Μεταξύ των σχεδίων του είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα, ενώ έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να επιβλέψει την τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 και έχει υποσχεθεί ότι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν εμβολιαστέι τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Κάποιες πολιτείες καταγγέλλουν την έλλειψη χρηματοδότησης και στήριξης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ επισημαίνουν ότι τα εμβόλια που έχουν λάβει δεν επαρκούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, την ηλικιωμένων και άλλων πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.