Ο κόσμος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι καύσωνες, όπως αυτοί στον Καναδά και στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ στα τέλη Ιουνίου, αλλά και οι τελευταίοι στην Ευρώπη, θα ήταν “σχεδόν αδύνατο”να έχουν συμβεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει ανθρώπινες δραστηριότητες σε βάρος του πλανήτη.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ομάδα των ερευνητών του World Weather Attribution, μια επιστημονική πρωτοβουλία που συσπειρώνει ειδικούς διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο, προσθέτοντας και το εξής ανησυχητικό:

“Η γενική αύξηση των θερμοκρασιών θα μπορούσε να οδηγήσει στο να ξεπεραστεί ένα δεδομένο όριο οδηγώντας σε μια εκθετική υπερθέρμανση πολύ πιο σοβαρή από αυτή που προβλέπονταν μέχρι σήμερα”.

Η υπερθέρμανση τρόμαξε την υφήλιο, σόκαρε τους πληγέντες και σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες. Ο πρωτοφανής καύσωνας που χτύπησεπρόσφατα την δυτική ακτή του Καναδά ανεβάζοντας το θερμόμετρο στους 50 βαθμούς Κελσίου σε μια περιοχή όπου οι κανονικές θερμοκρασίες γι’ αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 21 βαθμούς Κελσίου, σκόρπισε τον θάνατο, ειδικά στις αστικές περιοχές, μ’ έναν απολογισμό που ακόμη δεν έχει κλείσει, προκάλεσε μια τεράστια καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα των ακτών, που επίσης δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί πλήρως, και φυσικά άφησε να πλανάται στον αέρα μια σειρά βασανιστικών ερωτημάτων για τι ήταν αυτό που τον προκάλεσε κι αν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Ο κόσμος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με δραματικές συνέπειες

Η επιστημονική κοινότητα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να μελετήσει το φαινόμενο και το συμπέρασμά της, που ανακοινώθηκε, επιβεβαιώνει τη διάχυτη υποψία ότι ο κόσμος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο καύσωνας στον Καναδά και στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ στα τέλη Ιουνίου θα ήταν “σχεδόν αδύνατο” να είχε πλήξει τις περιοχές αυτές αν δεν υφίστατο η κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Στη μελέτη της, η ομάδα των ερευνητών του World Weather Attribution, μια επιστημονική πρωτοβουλία που συσπειρώνει ειδικούς διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζει το φονικό κύμα ζέστης στη βόρεια Αμερική ένα καιρικό γεγονός που συμβαίνει μία φορά κάθε χίλια χρόνια, όμως αυτό κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό είναι.

Μπορούμε να θεωρούμε πλέον ότι ακραία καιρικά φαινόμενα σαν κι αυτό θα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον καθώς συνεχίζεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Εάν οι άνθρωποι δεν είχαν επηρεάσει το κλίμα στον βαθμό που το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, ο καύσωνας στον Καναδά θα ήταν 150 φορές λιγότερο πιθανό να συμβεί! Με βάση τους υπολογισμούς, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις πληγείσες περιοχές ήταν κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου πιο υψηλές από αυτές που θα ήταν αν ένα τέτοιο κύμα ακραίας ζέστης είχε πλήξει τον Καναδά στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης.

“Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι οι κλιματικές αλλαγές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο” δήλωσε η Φριντερίκε  Ότο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μία από τις ερευνήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα. Μια σειρά επιμέρους παραγόντων φαίνεται επίσης να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σφοδρότητα του καύσωνα κι ένας από αυτούς φαίνεται πως ήταν η ξηρασία που πλήττει την περιοχή ήδη από την άνοιξη.  Έτσι, μ’ ένα αφύσικα ξηρό έδαφος και με ελάχιστη εξάτμιση νερού στην ατμόσφαιρα η ζέστη ήταν αδύνατο να μετριαστεί.

Εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων

Η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση εξαιτίας της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι υπολογιζόταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο σενάρια είναι πιθανά για το μέλλον. Το πρώτο είναι ότι, μολονότι η κλιματική κρίση έχει ενταθεί και έχει καταστήσει πολύ πιο πιθανά ακραία κύματα ζέστης, καύσωνες όπως αυτός που έπληξε τον Καναδά πρόσφατα θα παραμείνουν εξαιρετικά σπάνια καιρικά φαινόμενα.

Όμως η δεύτερη υπόθεση εργασίας είναι πιο ανησυχητική. Η γενική αύξηση των θερμοκρασιών θα μπορούσε να οδηγήσει στο να ξεπεραστεί ένα δεδομένο όριο οδηγώντας σε μια εκθετική υπερθέρμανση πολύ πιο σοβαρή από αυτή που προβλέπονταν μέχρι σήμερα και η οποία βρίσκεται εκτός της “εμβέλειας” των σημερινών μοντέλων πρόβλεψης.

Σε μια τέτοια περίπτωση ενδεχομένως θα φαντάζει πολύ ήπιος ο προσωρινός απολογισμός του βιολόγου Θαλάσσιας Ζωής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια Κρίστοφερ Χάρλεϊ για τις επιπτώσεις τού πρόσφατου καύσωνα στο οικοσύστημα των καναδικών ακτών στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα πέθαναν από τις υψηλές θερμοκρασίες σε έναν μαζικό αφανισμό που επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτες είναι οι ισορροπίες στη φύση.